Ünnepi alkalmak Dublinban

/ Szanyi Km Gábor /
szanyi.km.gabor képe
2019 decemberében nem csak a tél, de az igazi ünnepi hangulat és ennek megfelelően a karácsonyi várakozás időszaka is elérkezett az ír fővárosba.
Kézműves Foglalkozás a Corvinus karácsonyi zárónapjánA Télapó látogatása a DIÓ-baDiákok és szüleik a nagykövetségi rendezvényen

2019. december 10-én kedden a kora esti órákban Adventi Ünnepséget szervezett Magyarország Dublini Nagykövetsége. A követségen tartott eseményen felléptek a dublini magyar iskolák diákjai. A rendezvényt az est házigazdája, Magdó János első beosztott nyitotta meg, köszöntőbeszédében méltatta a dublini magyarságot és örömét fejezte ki látván, hogy alig fértek be a követség nagytermébe. Ezt követően átadta a „színpadot”, s elsőként a DIÓ – Dublini Magyar Iskola és Óvoda diákjai adták elő ünnepi műsorukat. Őket követték a Corvinus Oktatási Központ diákjai, akik karácsonyi énekekkel és zenés produkcióval készültek. Végül, de nem utolsósorban Farkas Tímea énekelte el az Ave Maria-t. Az előadásokat kitörő öröm és tapsvihar fogadta, hogy alig hagyták az első beosztottat szóhoz jutni. Megköszönte a diákok műsorát, mindenkinek boldog karácsonyt kívánt és az est zárásaként állófogadásra invitálta a jelenlévőket. 

December hónapot írva rohamosan közeledett a karácsony, az ünnepi hangulat és készülődés szinte mindenhol megtalálható volt. A DIÓ gyerekei egy igazán különleges vendéget köszönthettek a Télapó személyében, aki az itteni szokásoktól eltérően, az otthoni hagyományokat követve december elején (szombati foglalkozás révén, itt épp december 7-én) érkezett a gyerekekhez. Nagy puttonya teles-tele volt ajándékokkal. Teremről teremre járt, ahol találkozhatott a gyerekekkel, elbeszélgetett velük, és kiosztotta az ajándékokat azoknak, akik jól viselkedtek egész évben. Természetesen a DIÓ tanulói már hosszú évek óta csak jól tudnak viselkedni, így nem volt gyerek, aki ajándék nélkül ment volna haza. December 14-én a DIÓ – Dublini Magyar Iskola és Óvoda – folytatta a sort az ünnepi rendezvényekkel, ezen a napon tartották a karácsonyi ünnepséget. A gyerekek reggel még részt vettek az év utolsó foglalkozásain, délben azonban kezdődhetett a főpróba. Minden csoportnak külön megvolt a szerepe, így nagy figyelmet igényelt a gyerekektől, hogy minden a helyén legyen. A rendezvény d.u. 2-kor kezdődött, s miután megérkezett mindenki, kezdődhetett a ünnepi műsor. Külön koreográfia volt kitalálva a bevonulás-kivonulásra, amely pazar módon a tanárok segítségével megalapozta a hangulatot. Majd ezt követően közösen felsorakozva, a LazaC (legidősebb csoport) egy rövid színdarab eljátszásával kezdte a műsort, a fiatalabb korosztály pedig őket kísérte karácsonyi énekléssel és versmondással. A karácsonyi műsor végén az iskola vezetői mindenkit szeretettel vártak a szülői munkaközösséggel közösen szervezett állófogadásra.

Egy nappal később a Corvinus Oktatási Központ is megtartotta első, ünnepi „tanítási napját”. A vezetőség úgy döntött, kézműves napot tartanak, ahová a kezdetektől családostól várják nebulóikat, s így a karácsonyi hangulatot megelőlegezve, szeretteik körében tölthetik a 2019-s év utolsó foglalkozását. Az érkezést követően a diákokat szüleikkel együtt csoportokra osztották, s a köszöntő után kezdődhetett a móka. Az iskola otthonaként szolgáló blanchardstowni Community Center-t öt részre osztották, úgymint: Mézeskalács készítés (étkező), Gyertya készítés (2. terem), Karácsonyfadísz készítés (3.terem), Hóember, vagy Angyalka készítés zokniból (4. terem) és a Nagyterem, ahol teát, kávét és süteményt lehetett fogyasztani. Miután minden csoport tiszteletét tette minden műhelyben, a nagyterembe összegyűltek, és megnézték a Corvinus diákjainak karácsonyi műsorát. Ezt követően megérkezett a Mikulás, aki minden gyereknek elhozta a várva várt ajándékcsomagot. A Télapóval lehetett beszélgetni, fotót készíteni, s nemcsak a gyerekek éltek a lehetőséggel. A nap végén, a Corvinus szakmai vezetője megköszönte az eddigi munkát a csoportnak, Kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánt minden jelenlévőnek.