Ünnepélyes tisztavatás az argentin Nemzeti Katonai Akadémián

/ Dr. Tari Adrienn /
tari.adrienn képe
2018. július 12-én Nemzeti Katonai Akadémia dísztermében (Patio de Honor del Colegio Militar de la Nación, El Palomar) tartották a Fegyveres és Különleges Alakulat alhadnagyainak és hadnagyainak avatóját.
Nemzeti Katonai Akadémia dísztermeAz ünnepélyes diplomaátadóA magyar küldöttség (AMISZ)Czetz János szobra az Akadémia egyik dísztermében

Az Akadémia különleges magyar vonatkozása Czetz Jánoshoz (Juan Fernando Czetz, ahogy Argentínában ismerik), az 1848-49-es forradalom és szabadságharc honvédtábornokához köthető, aki emigrációja után az argentin hadsereg kiemelkedő szervezője és egyben az Akadémia alapítója, majd 25 éven keresztül igazgatója is volt. Az Akadémia egyik dísztermében megtalálhatjuk mellszobrát, hamvait pedig az új kápolnában őrzik, síremlékén a következő áll: „itt magyar tábornok és erdélyi főparancsnok alussza örök álmát”. Az argentinok körében olyan nagy tisztelet övezi Czetz Jánost, hogy a műszaki alakulat katonái mind a mai napig az általa tervezett díszegyenruhát viselik.

Az eseményt a hadsereg vezérkari főnöke Claudio Ernesto Pasqualini dandártábornok, és a fegyveres erők vezetője, Bari del Valle Sosa altábornagy elnökölte. Jelen voltak még az Oktatási Főigazgatóság és az Intézet vezetői, Carlos Alberto Podio és Agustín Humberto Cejas dandártábornokok. Az avató az argentin nemzeti himnusszal kezdődött, majd az Akadémia lelkészének az imája következett, amelyben megáldotta a kiosztásra váró diplomákat. Ezt követően az új alhadnagyok és hadnagyok felesküdtek a Nemzeti Alkotmányra és átvették a diplomájukat. A ceremónia zárásaként a 148. évfolyam emléktábláját Bari del Valle Sosa altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium Stratégiai és Katonai Ügyekért felelős államtitkára, Horacio Aldo Chighizola, valamint Lucas Matías Arrieta alhadnagy, az évfolyam legjobb diákja avatta fel..