Újra Magyar Fesztivál volt Washingtonban, az Egyesült Államok fővárosában

A magyar kultúrát mutatták be helyi magyarok Washingtonban a Magyar Örökség Fesztiválon

/ Walter Marietta /
walter.marietta2022 képe
Hatalmas érdeklődés fogadta a Kossuth Alapítvány második washingtoni magyar fesztiválját. A magyar hagyományok ünnepe több, mint 700 látogatót vonzott április 29-én délután a virginiai McLean-ben, Washington DC egyik külvárosában.
HACMagnoliaKFRozsafa

A helyszín szinte elérte befogadóképességének határát, ahol a magyar kultúrát bemutató programok széles skálája várta az érdeklődőket. Végh Sándor, a Kossuth Alapítvány elnöke a fesztivál megnyitóján a szervezet munkáját bemutatva elmondta, hogy egyik legfontosabb feladatuk a Washington belvárosában álló Kossuth Ház működtetése, amely helyet ad állandó könyvtárnak, és ahol kerekasztal beszélgetéseket, ismeretterjesztő előadásokat, filmvetítéseket és egyéb kulturális programokat szerveznek. A Kossuth Alapítvány állandó tevékenységei közül kiemelte a magyar nyelvtanfolyamokat, kezdőtől a haladó szintig.

A szervezet vezetője hangsúlyozta, hogy rendezvényeik a magyar közösség tagjaiból álló önkéntesek nélkül nem jöhetnének létre. Mirk Zita, Magyarország nagykövetségének közösségi diplomatája a fesztivál megnyitóján a diplomáciai képviselet nevében köszöntötte a látogatókat, valamint Takács Szabolcs nagykövet nevében is megköszönte a szervező alapítvány munkáját. Örvendetesnek nevezte, hogy sikerült második alkalommal is megszervezni az eseményt, amely a magyar kultúrát, gasztronómiát és örökséget ünnepli. A közösségi diplomata a magyar Országgyűlés alelnökének üdvözletét is tolmácsolta a Kossuth Alapítvány vezetőjének és a program főszervezőjének, Seres Zsuzsannának. A megnyitót a 40 éve fennálló Tisza néptáncegyüttes bemutatója követte, majd az utánpótlásról gondoskodó Rózsafa gyermek néptánccsoport adta elő műsorát. A zenéért a Kaptza Banda és a Magnólia Zenekar voltak felelősek egész délután.

A látogatók lehetőséget kaptak egyedi magyar termékek vásárlására, valamint hagyományos magyar ételeket széles sorát kóstolhattak végig magyar borok és pálinka kíséretében. Idén is a lángosra várakozók sora volt a leghosszabb, de a gulyásleves és a kürtőskalács is nagy sikert aratott. A zene, a tánc és ételek mellett szórakoztató kézműves foglalkozásokon keresztül ismerkedhettek meg a gyerekek magyar népszokásokkal és hagyományokkal. Többek között levestészta készítés, mézeskalácsdíszítés, arcfestés, valamint népi motívumokat tartalmazó színező várta őket, de a Rubik kocka és sakk asztal is hasznos elfoglaltságot biztosított számukra. A magyar szervezetek utcáján lehetőséget kaptak a bemutatkozásra a washingtoni székhelyű helyi, és országos magyar egyesületek is. A Kossuth Alapítvány, Magyarország Nagykövetsége, az Amerikai Magyar Koalíció, a Magyar Emberi Jogok Alapítványa és ReConnect Hungary programja, a Hungary Foundation és Hugo projektjük, továbbá a Református és Katolikus Egyházközösség és a Magyar Iskola is bemutathatta programjait. A Washington elővárosában, a Virginia állambeli McLeanben megszervezett 2. Magyar Örökség Fesztivál célja a magyar közösség összefogásán túl az, hogy az amerikaiak számára is láthatóvá tegyék a magyar kultúrát és megmutassák annak értékeit.

forrás: MTI