Tulipánból...

Húsvéti történet gyerekeknek

/ Némethné Scherman Piroska Mária /
nemethne.scherman.piroska képe
Húsvétra készülve, több családdal is beszélgettem. A gyerekeknek pedig a világhálón keresztül tartottam foglalkozásokat. Az egyik ilyen alkalom különösen is kedves számomra. Egy Rotterdamban élő hat éves, magyar kislánnyal beszélgettem. Az új ünnepi topánkájától indult el a beszélgetés...
Szent KoronaKehelyHúsvéti színezőTulipánból...

Ma egy királyról fogunk beszélgetni.
Hollandiának van királya.
Tudod hogy hívják?
Willem Alexander. Van koronája és van három lánya is, azok a herceg-kisasszonyok. Róluk is biztos sok kép készül.
Ismersz olyan magyar népmesét, amiben szintén három lánya van a királynak?
A só.
Neked van kedvenc fotód magadról, a családodról? Ezek egy szép emléket örökítenek meg. Visszagondolhatsz erre az emlékre. Mintha egy ablakon kukucskálnál be.
Magyarországnak van királya?
Most nincs, de régen volt.
Tudsz egy magyar királyt mondani?
Mátyás király
Ismered a Mesék Mátyás királyról sorozatot?
És koronája is volt a magyar királyoknak. Még ma is megvan, a parlamentben. Ezen a koronán is kis képek láthatók, bibliai személyekről, a legtetején pedig Jézusról is van egy kép.
Jézusnak nem volt koronája, de van egy országa, a mennyország. Amikor a Miatyánkot imádkozzuk, abban is azt kérjük: „Jöjjön el a Te országod!”. Az egész világ királya lett és azt szeretné, ha az Ő csodálatos országa valósulna meg a földön is. Az Ő életének, királlyá koronázásának ünnepébe tekinthetünk bele, mint egy képsorozatba, ami húsvétkor történt. Ezek kis házikó alakú képek. (Megmutattam neki, amit rajzoltam.) Ha többet is egymás mellé teszel, mi lesz belőle?
Korona.
Ha van kedved, Te is megrajzolhatod a képeket, külön-külön is, vagy kiszínezheted a már kész koronát. Kivágva, összeragasztva, a húsvéti asztal dísze lehet. Miközben rajzoltunk, beszélgettünk Jézus életének egyes képkockáiról, az ő kis életének eseményeiről és hogy hogyan függ össze a kettő.
Miután elbúcsúztunk, még kiszíneztem a közösen készített rajzokat, nagyon belemelegedtem. A tulipánról, királyról, koronáról eszembe jutott egy kis mondóka a Tulipánból lett királyfiról. Amíg rajzoltam, tovább gondolkoztam. Ahogy Jézus megváltozott, minket is meg tud változtatni. Mi is lehetünk a mennyei királyság megváltott kiskirályai. Jancsikából Kiskirály…