Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent…

A Nemzeti Összetartozás Napja az Árpád Otthonban

/ Balázs-Szakmári Csilla /
balazs.szakmari.csilla képe
Van egy hely Melbourne-ben, ahol az ausztrál zászló mellett a magyar zászló is ott lobog. Ahol a melbourne-i idő mellett azt is láthatjuk, hány óra van éppen Budapesten. És ahol az átlagéletkor 80 év körül van és olyan történeteket hallhat az ember, amiket máshol biztos, hogy nem. És ahol a hölgyek és urak magyarul beszélgetnek a társalgóban.
Árpád Otthon, idősek otthona, műsor, trianon, videóÁrpád Otthon, idősek otthona, műsor, trianon, videóplakát, trianon, Magyarország, műsorKCsP, magyar zászló, ösztöndíjasok, Árpád Otthon

Az Árpád Otthon lakói nagy szeretettel fogadtak bennünket, amikor a Magyar Házban előadott műsorunkat elvittük hozzájuk is. Kicsit aggódtunk, hogy megfelelő lesz-e a műsor hossza, a zenék, versek és néptáncos jelenetek találkoznak-e a különleges hallgatósággal. Az otthonban dolgozók nagyon készségesen segítettek kialakítani a nézőteret és a technikai feltételeket, és miután mindenki elfoglalta a helyét, bele is vágtunk. A műsorban versek, prózai részek, dalok hangzottak el, melyek mind valahogy azt hangsúlyozzák, hogy országhatár ide vagy oda, bárhol is éljünk a világban, mi, magyarok összetartozunk.

Az Árpád Otthon lakói is különböző helyekről őriznek emlékeket. Valaki Budapestről vagy a Délvidékről, megint mások Erdélyből vagy a Felvidékről származnak és érkeztek ide, Ausztráliába. Élénken él mindenkiben Magyarország képe, ám ha valakiben ez meg is kopott volna, az anyanyelv egy kicsit sem: úgy beszélnek magyarul a lakók, mintha nem a világ másik felén lennénk éppen. Érezni a közösséget a tekintetekben, a szavakban és abban, ahogy a Hazám, hazám kezdetű dalnál az idős hölgyek együtt éneklik a szöveget Simándy Józseffel.

A Nemzeti Összetartozás napjára készített videónkban is segített korábban az Árpád Otthon, hiszen ők is készítettek egy felvételt, jelezvén, ne feledkezzünk meg róluk. Kérték, hogy vigyük hírét annak bárhol is járjunk a világon, hogy itt, Melbourne-ben él egy kis magyar közösség az otthon falai között. Egy olyan közösség, akik tartják a magyar hagyományokat, magyar dalokat hallgatnak, magyar nyelvi játékokat játszanak és magyarul vitatják meg az igazán fontos dolgokat.

Mindannyiunk számára megható volt az a pillanat, amikor a műsor végén levetítettük a videót. Belegondolni abba, hogy tényleg mennyi helyen járnak és élnek magyarok szerte a világon és hogy mi most itt vagyunk egy ilyen különleges közösségben. Ahogy nekünk mindannyiunknak, úgy az Árpád Otthon lakóinak is van személyes története, mely része a nagy közös történetnek, amit mi, magyarok együtt írunk. A Nemzeti Összetartozás Napja egy olyan alkalom, ami engem (ha őszinte akarok lenni) még sosem érintett meg ennyire. Az a tudat, hogy van valami megfoghatatlan, nehezen körülhatárolható dolog, ami összeköti a magyarságot, igazán elgondolkodtatott és jó érzéssel tölt el, hogy bárhol is járjak a világon, tudom, nem vagyok otthontalan.