Torontóban is megünnepelték a Magyar Film Napját

/ Csibi Balázs /
csibi.balazs képe
A Magyar Film Napját 2018-tól rendezik meg, amelyhez idén először Torontó is csatlakozott. A torontói főkonzulátus és a Helikon Társaság szervezésében a Vándorszínészek című filmet nézhették meg az érdeklődők a Rákóczi villában.
A Magyar film napja TorontóbanA Magyar film napja TorontóbanA szervezőkA Magyar film napja Torontóban

Megtelt a Rákóczi villa közösségi terme május másodikán, a magyar film napjára sokan voltak kíváncsiak. A vetítés előtt Demeter-Pintér Mariann külgazdasági attasé köszöntötte az egybegyülteket, egyúttal kiemelte: a Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére 2018-ban rendezték meg először az eseménysorozatot, megemlékezve az első magyar film bemutatójának évfordulójára. 1901-ben, április 30-án mutatták be Zsitkovszky Béla A táncz című filmjét. A Helikon Társaság részéről Dacosta Mónika, Korény Ágnes és Gaudner Tamás mondott rövid beszédet, illetve  bemutatták a Helikon Társaságot és ismertették progamjaikat. 

A 2018-ban készült Vándorszínészek című Sándor Pál film nagy sikert aratott a közönség körében. Többen is kiemelték milyen jó volt látni új magyar filmet. Az elmúlt években a kanadai filmfesztiválokon is szinte mindig lehet találkozni magyar alkotásokkal: tavaly a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon és az Európai Filmek Fesztiválján is volt magyar alkotás. A magyar film napja egy nagyszerű kezdeményezés, a közönség visszajelzései alapján pedig jövőre is várják a vetítést!