Toborzó - II. North American Hungarian Folkdance Gathering

Megrendezték a II. Észak-Amerikai Táncháztalálkozót

/ Márton Réka /
marton.reka képe
Szeptember 21 és 23. között második alkalommal rendezték meg New Brunswick városában (New Jersey állam, USA) a Második Észak-Amerikai Táncháztalálkozót, Toborzó néven. A rendezvénynek a Hungarian American Athletic Club (HAAC), a Szent László Templom, a Református Templom (Magyar Rerformed Church), a Cserkészház és a Múzeum (American Hungarian Foundation) adott otthont.
Népzeneoktatás Kuczera BarbarávalSzászcsávási táncok a vasárnapi koncertenÖrdöngösfüzesi néptáncoktatás Kalina Veronikával és Balogh KárollyalCsoportkép a koncert részvevőiről

A rendezvényt megelőző napokban közös erővel készítettük elő a helyszíneket, az ebédnek és vacsorának valót és minden technikai hátteret, ami a sikeres kivitelezéshez nélkülözhetetlen volt.

A pénteki napon a szervezők vacsorával várták az esemény iránt érdeklődőket. A vacsora után hajnalig tartó táncház kezdődött, mely zenei kíséretébe több gyermek is bekapcsolódott. A szombati napon délelőtti és délutáni bontásban kezdődtek a workshopok, melyek széles körben elégítették ki a résztvevők igényeit: ördöngösfüzesi, somogyi és gömöri néptáncoktatás a felnőttek részére (Kalina Veronika, Balogh Károly, Lukács László), valamint sárközi és somogyi táncok a gyermekeknek (Márton Réka és Horváth Dániel), népzeneoktatás Kuczera Barbara és Fekete Márton – Kispuma népzenészek koordinálásával, népi ének és gyermekjátszó foglalkozás, kirakodóvásár, filmvetítés és bábszínházi előadásokat tekinthettek meg az érdeklődők.

A közös vacsora után kezdetét vette a gálaműsor, melyben az észak-amerikai és kanadai néptáncosok, táncegyüttesek, szólisták mutatkoztak be, élvezetes és nagyon változatos - Magyarország és Erdély táncait felsorakoztató folklórműsorral. A gálaműsor után moldvai, somogyi, bonchidai, kalotaszegi, magyarpalatkai oktatások és szabadtáncolás vette át a főszerepet.

A rendezvény harmadik napján délelőtt a felnőttek részére az ördöngösfüzesi néptáncoktatással folytatódott a workshop-sorozat. A közös ebéd után a népzenészek koncertjével ért véget a program, melyben több mint 10 muzsikus szórakoztatta a közönséget, némi néptáncos produkciókkal színesítve azt.

A rendezvény lehetőséget biztosított gyermekek és felnőttek, kezdő és haladó szintű néptáncosok és népzenészek oktatására, egyedül érkezők valamint kis és nagycsaládosok számára egyaránt. A változatos helyszínek bemutatták, hogy hányféle helyszínen folyik heti rendszerességgel a magyar kultúrához és annak fenntartásához kapcsolódó aktív művészeti élet New Brunswickban. A programra Kanada és Észak-Amerika számos közeli és távoli városaiból érkeztek látogatók, akiknek sok más mellett, talán egy közös céljuk volt: 3 napot eltölteni a magyar népi kultúra iránt elkötelezettek, magyar barátok és ismerősök társaságában.

Köszönjük az önkéntesek, a segítők, a szervezők, oktatók, táncosok és szülők munkáját valamint a két főszervezőnek Varga-Bottova Denisának és Török Melindának a mindenen túlmutató erő- és időbefektését!

Írták a New Brunswick-i és New York-i ösztöndíjasok: Eszes Judit, Sinkó Zsófia, Veres Viktória, Ivicsics Viktór, Horváth Dániel, Márton Réka

Képeket készítette: Rácz Eszter chicago-i ösztöndíjas