Tisztelet és hála a mi valódi ’56-os hőseinknek!

/ Gonda Csenge /
gonda.csenge képe
Hungarian Freedom Park, Denver, Colorado, USA, 2016. október 23. 14 óra. Egyre több ember érkezik az 1956-os szabadságharc és forradalom tiszteletére megrendezett megemlékezésre. Sőt mi több, hatalmas tömeg! Zöld gyep, ragyogó napsütés, népies magyar ruhák, büszke '56-osok, idősek, fiatalok, családok és a magyar zászló! 60 év után így tisztelgünk Denverben a forradalom hőseinek bátorsága és hazaszeretet előtt!
dr. Grof Istvan beszede a Hungarian Freedom ParkbanMegemlekezes a ParkbanGyerekek, felnottek, idosek egyarant jelent voltakMusor a Lengyel Klubban

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából, nem csak Magyarországon, hanem a külhoni magyar közösségekben, így Denverben is, nagy készülődés volt az elmúlt hónapokban. Hatalmas öröm volt számunkra, hogy több, mint 160-an vettek részt a megemlékezés folyamán.

Alice Tomasino, a Hungarian Club of Colorado elnöke, nyitotta meg az ’56-os megemlékezést a denveri Hungarian Freedom Parkban. Elmondta, mindenképpen nagy élmény számára, és teljesen biztos vagyok abban, mindannyian így vagyunk ezzel, hogy 60 évvel a forradalom után egy olyan parkban emlékezhetünk tisztelettel hőseinkre, melynek emlékművét elsőként állították fel a szabadságharc tiszteletére 1966-ban az Amerika Egyesült Államokban. Rövid beszéde után felkérte a denveri ünnepség díszvendégét, dr. Gróf István Los Angeles-i vezető konzul urat, hogy tartsa meg köszöntő beszédét, majd Kálinger Roland tábori lelkészt, hogy rövid fohásszal áldja meg az emlékművön elhelyezett koszorút. A szabadtéri ünnepségünk a magyar, székely és az amerikai himnusszal záródott. Rövid beszélgetések és nagy találkozások után, a megemlékezés tovább folytatódott a Lengyel Klubban, ahol külön tapsot kaptak közösségünk ’56-osai.  

Dr. Gróf István megemlékező beszédében elmondta: hálával tartozunk, hogy itt a szabadság földjén otthonra leltek azok az ’56-osok, akiknek el kellett hagyni hazájukat. Hozzátette, hőseink bátorsága és a forradalomról szóló történetek lelkesítőek. Büszkeség magyarnak lenni. Vezető konzul úr hangsúlyozta, hogy tisztelettel gondoljunk azokra, akik már nem lehetnek velünk, de mindenképp becsüljük meg azok társaságát, akik még köztünk élnek.

Cissie Megyesi Busch, Denver tiszteletbeli konzulja tolmácsolta Kolorádó Állam kormányzójának szavait, aki levelében emlékezett meg az ’56-os eseményekre. A műsor Revolt in Hungary (1958 Newsreel with Walter Cronkite) videó megtekintéséve folytatódott, majd Apay Ilona röviden beszámolt nekünk az 1956-os forradalom erdélyi visszhangjáról. A Denveri Magyar Kórus zenei műsorral járult hozzá az esthez és Márai Sándor Mennyből az angyal című verse is elhangzott.

Szomorú, de egyben mégis rendkívülinek tartom, hogy a Kolorádói Magyar Klub egyik alapítója, Németh Péter, aki szintén ’56-os volt, 2016. október 23-án hunyt el. Egy perces néma csenddel emlékeztünk rá. Nyugodjék békében!

Ezt követően finom magyar ételeket tálaltak fel nekünk, a vacsora baráti hangulatban zajlott.

Hálával tartozunk, hogy ennyien összegyűltünk, tisztelettel adóztunk honfitársaink előtt. Jó volt látni, hogy újra találkoztak az ’56-osok, hogy mi fiatalok ennek tanúi lehettünk. Távol Magyarországtól, mi mindannyian összetartozunk! Tartsuk meg ezt a jó szokásunkat, erősítsük egymásban a hazaszeretetet! Isten áldja a magyarokat!