Tilinkó vagy tilinka? Korinda koncert San Diego-ban

/ Jakab Rita /
jakab.rita képe
Április 21-én a San Diegó-i Magyar Házban többek között megtudtuk, hogy a népi fúvós hangszer neve a zenetudományban nem tilinkó, mint ahogy a többség ismerte, hanem tilinka, vagy hogy a nagyböjti időszakban egyébként tiltott zenélés ellenére megengedett volt a koboz használata, amiről úgy tartották, hogy hangja a halottakhoz is elér.
KorindaDuóbanTáncházTáncház

A szegedi Korinda együttes tartott fantasztikus koncertet nálunk, ahol zenéjükkel, énekesük mesés hangjával mindannyiunkat elvarázsoltak. 

A Korinda Zenekar a magyar táncházmozgalom egyik legfiatalabb rendszeresen koncertező csapata, akik már több mint tíz éves zenei múltra tekintenek vissza. A szegedi népzenei életben a Mentés Másként Triótól és Hodorog András moldvai adatközlő mesterüktől szerezték meg a mesterségbeli tudás legjavát, majd ebből kiindulva alkották meg az egyéni hangzásvilágukat. Az eredeti felvételekről és az adatközlőktől megtanult muzsikát a maga egyszerűségében szeretik játszani, ugyanakkor állandóan keresik a saját értelmezések és az egyedi előadásmódok lehetőségét is. Ez a kettősség alapvetően jellemző a zenéhez való hozzáállásukra. Fő csapásirányuk, a moldvai népzene mellett a többi csángó vonatkozású terület (Gyimes, Barcaság) valamint a keleti székelység és a környező románság népzenéjével is foglalkoznak. Kvartett felállásukban a repertoárjuk bensőségesebb, régiesebb hangzásvilágú része kerül előtérbe, amely egyszerűségével és érzelemgazdagságával méltóképpen mutatja be népzenei örökségünk legjavát.

A koncert után táncházat tartottunk KCSP ösztöndíjas társammal, Ciceri Attilával, a lelkes San Diego-iak moldvai táncokat jártak velünk.