Textilkiállítás és könyvbemutató a bécsi Pázmáneumban

/ Gál Anna Gertrúd /
gal.anna.gertrud képe
Február 29-én különleges művészeti ág kedvelőivel telt meg a bécsi Pázmáneum díszterme.
Rózsa-Jäger CsengePásztor EmeseKiállítás és könyvbemutatóKiállított textilek

Már az előadás helyszínére vezető folyosón nem mindennapi látvány fogadta az érkező vendégeket, az osztrák Bichler házaspár szőnyegekből és különleges szőttesekből álló privátgyűjteményének kiállított darabjai. Rózsa-Jäger Csenge – Bécsben élő magyar szakértő, a mostani program szervezője – és Georg Butterweck „Die Studiensammlung Ferenc Batári” című, Batári Ferenc szőnyeggyűjteményét feldolgozó tanulmánykötetét Pásztor Emese, az Iparművészeti Múzeum munkatársa mutatta be Batári Ferenc és a szőnyegkutatás Magyarországon címmel.

Batári Ferenc művészettörténész, muzeológus, az európai bútortörténet és az oszmán-török szőnyegek nemzetközileg elismert kutatója volt. 1957-től haláláig, 2005-ig dolgozott az Iparművészeti Múzeumban. Kezdetben a bútorosztály munkatársa volt, majd a textilosztály vezetője lett. Ő fedezte fel a világhírű 15. századi állatalakos Crivelli szőnyegtöredéket. A Crivelli-szőnyeg és Batári Ferenc személye oly szorosan kapcsolódnak egymáshoz, hogy az Iparművészeti Múzeum e híres műtárgyát Batári Ferenc halálának második évfordulóján, az emlékére Batári-Crivelli- szőnyeg-nek nevezte el.

Az előadó bemutatta Batári Ferenc különlegesen sokoldalú személyiségét és az általa összeállított rendkívül gazdag és egyedi gyűjteményt. A vetítettképes előadás átfogó képet adott középkori szőnyeg-kincseinkről, amelyek a nagyközönség számára szinte ismeretlenek. Pásztor Emese elmondta, az Iparművészeti Múzeum hosszú évekig tartó felújítása miatt a szőnyeg-gyűjtemény jelenleg nem tekinthető meg. Ennek kapcsán megfogalmazódott az igény egy vándor-kiállításra, amelyet Ausztriában is nagy érdeklődés fogadna.

Az előadást követően az érdeklődőknek lehetőségük volt megtekinteni a kiállított textíliákat és a szakemberek segítségével jobban elmélyülni a témában, valamint jóféle magyar pogácsa és kifli mellett megoszthatták egymással tapasztalataikat, az est folyamán szerzett élményeiket