Így telt a karácsony Nanaimóban

Betlehemi csillag ragyogott az égen

/ Gáspár Roland /
gaspar.roland2022 képe
Nanaimóban az idei karácsony különleges meglepetést tartogatott a vendégek számára. A közösség gyermekei betlehemi pásztorjátékkal készültek az ünnep alkalmából. Hetekig tartott a betanulás, készülődés, és a próbafolyamat. Nem csoda hát, hogy nagy izgalommal vártuk a fellépést.
Készül a "betlehemi házikó"Érkeznek a pásztorokMinden szempár a színpadra meredKözös vacsora az előadás után

Az idei karácsony azért mondható különlegesnek, mert egy réges-régi hagyományhoz visszanyúlva, betlehemezéssel leptük meg a közösség tagjait. A gyermekek, és szülők több heti közös munkájának eredményeként valósult meg az előadás. Igazán jó példája ez az összefogásnak. Remélhetőleg ez a régi-új hagyomány jövőre is folytatódni fog.

A darabhoz a megszokottól némiképp eltérő szövegkönyvvel készültem, a szereplésre nyitott gyerekek, és felnőttek létszámára, életkorára, és nyelvtudására való tekintettel. A szerepeket is ennek megfelelően osztottuk ki. Kicsiktől nagyokig mindenki igyekezett megtanulni a neki írt és átírt hagyományos szöveget. Persze a próba és a betanulási folyamat nem volt zökkenőmentes. A rengeteg ötlet, időhiány, és technikai nehézségek nem mindig tették egyszerűvé a közös munkát. Az előadáson még a mikrofonokkal is meggyűlt a bajunk. Azonban a célt egyszer sem szem elől veszítve, végig igyekeztünk az igazán lényeges dolgokra koncentrálni: a gyerekek tanultak valami újat, részük volt a közös munka, és alkotás örömében, vidám perceket töltöttek együtt és szüleikkel, az előadás képében egy különleges élménnyel ajándékozták meg a szeretteiket és a közösség idősebb tagjait.

A pásztorjáték részeként egy másik meglepetés is várta a vendégeket. Az egyik apukának köszönhetően fából készült egy „betlehemes házikó” is. A gyerekek pedig szüleikkel közösen, tűnemezelt gyapjúfigurákat készítettek. Több mint egy tucat bábu készült: Szent Család, pásztorok, napkeleti bölcsek, állatok, és csillagok. Ezek a gyapjúfigurák az elmúlt hetekben, rengeteg munkaórát felemésztve, a hétvégi iskola foglalkozásain, sőt még otthon is készültek. Olyan gyerekek is részt vettek a megvalósításban, akik nem járnak az iskola foglalkozásaira, de ehhez mégis kedvet kaptak.

A munkából szinte mindenki kivette a részét, ki-ki tudása és képessége szerint csatlakozott a közös feladathoz. Volt, aki a házikót festette és díszítette, mások bábukat készítettek vagy éppen kellékeket, és jelmezeket a rövid színdarabhoz. Ebben a munkában sok szülő is részt vett.

A magyar nyelvet kevésbé beszélőkre is gondoltunk. Hozzájuk angol nyelven szólt a bevezető és egy ismertető a betlehemezés magyar hagyományairól.

Az aznapi program karácsonyi istentisztelettel kezdődött. A remek hangulathoz nagyban hozzájárult a közös vacsora. A rendezvény fényét emelte az ünnepi hárfajáték, ízléses díszítés és terítés, bőséges és finom hús- és sajttálak, és rengeteg karácsonyi sütemény. A teljes karácsonyi vacsora, és műsor ajándék volt a közösség tagjai számára. A közös ünneplés titkos ajándékozással zárult. Sokan humoros ajándékkal készültek. Én például egy igazi, kézzel készített csúzlival lettem gazdagabb. Biztos hasznát veszem majd a farsangi csibészkedés alkalmával.