Tavaszi tábor és Szent László rajzpályázat Brisbane-ben

/ Róth Judit /
roth.judit képe
Az ausztrál tél után végre beköszöntött a tavasz, így szeptemberben tavaszi szünet volt az állami iskolákban. A hétvégi Brisbane-i Magyar Iskolában sem tartottuk meg a szokásos foglalkozásokat, de ez nem jelenti azt, hogy két hétre megszakadt volna a tanítás: szeptember 25-én egynapos tavaszi tábort szerveztünk a Magyar Házban.
Szent László rajzpályázat_01Szent László rajzpályázat_02Tavaszi tábor_01Tavaszi tábor_02

A tábor vendége volt Andó Ilona, magyarországi néprajzkutató, művésztanár, aki egész napos foglalkozást tartott a gyerekeknek. Az ausztrál idő szerint aktuális tavaszi párválasztás volt a tábor vezérvonala: az ismerkedéstől az esküvőig tartó utat jártuk be játékos formában, magyar néptánccal, népi játékokkal és népdalokkal. Ilona vezetésével kézműveskedtünk is: a fiúk vőfélybotot készítettek, a lányok pedig keszkenőt festettek.

A tábor záróeseményeként rendeztük meg a Szent László rajzpályázat kiállításmegnyitóját és eredményhirdetését. A pályázatot a Gold Coast-i és a Brisbane-i gyerekeknek hirdettük meg, amelyre a határidőig 14 rajz érkezett be. A pályázó gyerekek 5–12 év közöttiek voltak. Az ünnepélyes megnyitón Száler Timea, Gold Coast-i ösztöndíjas beszélt Szent Lászlóról, jómagam pedig a rajzverseny meghirdetésének hátterét, a Szent László emlékévet mutattam be.

A rajzpályázatot a Gold Coast-i és a Brisbane-i magyar iskolákban és cserkészfoglalkozásokon a Szent László-legendákkal kapcsolatos ismerkedés előzte meg, így a legtöbb rajz Szent László valamely hőstettét örökítette meg.

Minden résztvevő értékes ajándékot vehetett át, mivel a rajzversenyt a helyi magyar közösség felkarolta, amelyet ezúton is köszönünk!