Taste of Hungary 2018 – Chicago

Magyarország ízei

/ Iusco Bernadett /
iusco.bernadett képe
A Norridge-i Református Egyház idén is megrendezte szeptember 15-én a Taste of Hungary néven ismertté vált, magyar ételek, italok valamint a ánc és zene köré szerveződő fesztivált.
Kürtős mesterekKalotaszegi táncokSzatmári táncokMosolyok
Az eseményt hivatalosan Pálmai Zsuzsanna, chicagói konzul és a Magyar Klub ösztöndíjasa, Szűcs János nyitották meg. Konzulasszony a megnyitójában a chicagói magyar közösségről beszélt, kihangsúlyozva, hogy mennyire fontosak ezek az események. Örömteli, hogy ennyi magyar és más nemzetiségű ember összegyűlik ezeken az eseményeken, melynek mozgató rugója a helyben készített és közösen elfogyasztott tradicionális magyar ételek, illetve az egész napos kulturális programok. 

A rendezők ismét változatos programmal kedveskedtek a magyar közönségnek. A délután hátra lévő részében Iusco Bernadett, a Magyar Baráti Közösség ösztöndíjasa vette át a konferálást, Nádas Gyulával és Mózsi Tímeával.

A megnyitó után kolbásztöltő show indította az események sorozatát. Itt bemutatták a kolbásztöltés részfolyamatait, hozzávalóit, melyeket így követhettek nyomon az érdeklődök. 

A jó hangulathoz kora délután a Belvárosi Betyárok járultak hozzá, a később pedig a kanadai Hangulat Duó. Nagyon színes repertoárral készültek, és a közönség is nagy szeretettel hallgatta őket.

A zenés produkció után a népviseleté lett a főszerep, Iusco Bernadett és Szűcs János, KCSP-ösztöndíjasok, a színpadon mutatták be a hagyományos kalotaszegi népviseletet és annak részeit. Ezt követően magyarvistai legényest, csárdást és szapora elnevezésű táncokat csodálhatott meg a közönség. 

A hajdúböszörményi születésű Szűcs János, ezután a hortobágyi csikósok ismert munkaeszközét a karikás ostort mutatta be az érdeklődőknek, akik a bemutató után ki is próbálhatták ügyességüket a csergetésben. A feladat igen egyszerű volt, a karikás ostorral egy műanyag palackot kellett eltalálni, melyet sikeresen teljesített három résztvevő is, a jutalom pedig a szervezők által készített kürtös kalács volt a bátor jelentkezőknek. 

A nap megkoronázásaként szolgált Kálmán Imre Csárdáskirálynője, amelyet a Folks Operetta, chicagói színi társulat előadásában láthatott a közönség a fesztivál színpadán.

A fesztivál lényege a kóstolás, hiszen a szervezők számos gasztronómiai különlegességgel készültek. Az előbb említett kürtös kalácson kívül lángost, palacsintát és szilvás gombócot készítettek nagy szeretettel. A bográcsokban pedig két féle gulyásleves, illetve többféle paprikás és pörkölt jellegű étel rotyogott. A töltött káposzta mellett másik hagyományos ételünk, a székelykáposzta is helyett kapott a tűz fölött. A vendégek kóstolójegy vásárlásával juthattak a neves étkekhez. S ha már ettünk-ittunk akkor jót kell, hogy mulassunk, ebben segített a chicagói Borozda Néptáncegyüttes és színvonalas produkciói, mellyel a délután jelentős részét töltötték ki.

A szünetek sem teltek unalmasan, hiszen a szervezők ekkorra időzítették a számos ajándékot felsorakoztató tombola kisorsolását. Jelentős értékű tombola került kisorsolásra az előadás szüneteiben. Sok felajánlás érkezett, segítve ezzel az egyházat és a közösséget.

A Chicagói Magyar Klub felajánlásából az éves magyar báljukra ajánlottak fel egy pár jegyet.

A Chicagói Magyar Konzulátus 4 darab jeggyel míg Aradvári László, volt ösztöndíjas, 2 darab jeggyel járult hozzá az októberben tartandó Spirit of Hungary előadáshoz, amelyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában tekinthetnek meg a nézők. 

Egy pár jegyet felajánlottak az október 6-án tartandó Szüreti bálra, amelyet a 19. sz. Hunyadi Mátyás Cserkészcsapat szervez.

Mindezek mellett a Bende INC, a Montrose Dental, a 12 Global, illetve a Norridge-i Református Egyház is ajánlott fel nyereményeket.

Ahogyan minden más itt rendezett fesztiválon, most is játéksarokkal kedveskedtek a gyerekeknek a szervezők, amelyben homokozó, ugrálóvár és egy arcfestésre kialakított rész várta a szórakozni vágyókat, ennek felelőse Rácz Eszter, Kőrösi ösztöndíjas volt.

Számos helyi magyar klub és vállalkozás képviseltette magát a fesztiválon. A Chicagoi Magyar Klub, Szécsi Emese – Mese9, Chicago Board of Elections, In Color Boutique, Polamer INC. képviseltették magukat és termékeiket a fesztivál ideje alatt. 

Az esemény hivatalos plakátját és programját Rácz Eszter Anna, a Chicagoi Magyar Kulturális Tanács ösztöndíjasa készítette!

Köszönjük szépen a szervezőknek az ez évi alázatos munkájukat! 

Jövőre is találkozunk!

Save the date:
Taste of Hungary 2019. szeptember 7. 

http://www.tasteofhungary.com

A cikk írói: Rácz Eszter Anna, Szűcs János (Chicagoi Magyar Kulturális Tanács), Iusco Bernadett (Magyar Baráti Közösség)