Tárt ajtók fogadták a winnipegi Magyar Ház látogatóit

Nyílt nap a Manitóba tartományban élő magyaroknak

/ Molnár Judit /
molnar.judit képe
A winnipegi Magyar Ház lassan hagyományossá váló nyílt napjára idén április 14-én került sor. Az évről évre megszervezett program célja, hogy lehetőséget teremtsen a városban, illetve a tartományban élő magyar családoknak a találkozásra, az ismerkedésre és a Ház életébe való betekintésre. Az esemény, lényegét tekintve egy meghívás azok számára, akik nem tagjai a magyar közösségnek.
Kürtőskalács.jpgMinden kicsi kéz TalálkozásNéptánc foglalkozás

Az egész napos program keretén belül színes programok várták a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt. Az ismerkedés elősegítése érdekében, az érkezés után mindenki egyéni névtáblát készített magának. A gyerekek számára ez már egy kreatív foglalkozást jelentett, amely népi gyermekjátékokkal és néptáncoktatással folytatódott. A táncoktatás a felnőttek számára is nyitott volt, bár sokan inkább egy-egy személyes beszélgetésnek, a találkozásoknak adták át magukat. 

A kürtőskalács-sütő sarokban egész nap sürgés-forgás volt, hol a gyerekek, hol a szülők próbálkoztak a tésztanyújtással, a felvágással és fára való csavarással. Ez a tevékenység mindenkit lekötött, hiszen valami egészen újnak az elsajátítására adott lehetőséget. A kürtőskalács hozzátartozik a magyar kultúrához, sajátságos a formája és az íze is. A nyílt nap látogatói nagy figyelemmel követték a sütés folyamatát és türelmetlenül várták, hogy a saját kezűleg készített sütemények a tányérjukba kerüljenek. A program szervezői más magyar süteményekkel is készültek a vendégek fogadására, volt zserbószelet, mézes, somlói galuska, linzerkarika és sok más is. A kevésbé édesszájúak pedig a Magyar Házban töltött házi kolbászból falatozhattak. 

A nap további részében a gyerekek szórakoztatását a mese sátor és a kézműves sarok biztosította, míg a felnőtteknek filmnézésre és a családfájuk elkészítésére nyílt alkalmuk. A folyamatosan látogatható könyvvásáron elsősorban a magyar klasszikusok, ifjúsági és gyermekirodalmi könyvek beszerzésére volt lehetőség. 

A találkozások napja volt ez. A látogatók közt volt egy olyan testvérpár, akik bár még sosem voltak Magyarországon, de magyar származású édesapjuk elhunyta után összeszedtek minden hátramaradt emléket, fényképeket, az édesapa 1930-ből származó eredeti születési bizonyítványát és ezekkel együtt jöttek el a nyílt napra, hogy segítséget kérjenek a hátramaradt dokumentumok lefordításában. Most először jártak a Magyar Házban, ahol vendégszeretet és segítőkész emberek fogadták őket, akik próbáltak minél több információt átadni az elhozott magyar emlékekről. 

A nyílt nap során a Magyar Ház a gyerekek nevetésétől volt hangos, az asztalok mellett pedig halkabb, de tartalmas beszélgetések folytak. Volt idő és volt tér, hogy magyar emberek kötöttségek nélkül találkozzanak, megosszák egymással a gondolataikat. Közben megismerkedhettek a Ház tevékenységével, az egész éves programmal, a kapcsolódási lehetőségekkel. Ezen a napon is épült a közösség.