Társasjátékos tanítás a Hamburgi Magyar Iskolában

Kecskés Márta, volt KCSP ösztöndíjas előadása a HMI oktatói számára

/ Dosztán Kornélia /
dosztan.kornelia képe
“Ha egy gyermeket megtanítunk játszani, egyúttal jól élni is megtanítjuk.” - írja Kecskés Márta, volt KCSP ösztöndíjas, aki Wales-ben él és tanít, saját módszerekkel oktat.
A HMI vezetői és oktatói is társasoznakTársasjátékokKecskés Márta előadása, HMI és KCSP

Ezúttal Hamburgba látogatott áprilisban, hogy a HMI oktatóinak és segítőinek tartson egy interaktív előadást a diaszpórában való tanításról, a játékok és társasjátékok fontosságáról, szerepéről.

Nagyon fontos, hogy hétvégi iskolában vagy akár a hétköznap esti órákon sincs könnyű dolga a pedagógusnak, segítőnek, ugyanis a hozzánk járó gyerekek már egy ötnapos tanításon vannak túl, mire szombaton megérkeznek hozzánk. Éppen ezért a játékok és társasjátékok szerepe kiemelkedően fontos, hogy a gyerekek játszva tanulhassanak és ismerjék meg ezáltal a magyar nyelvet és kultúrát, kellemes hangulatban tölthessék a hétvégét.

Arról mesélt nekünk Márta, hogy ők hogyan tanítanak az Egyesült Királyságban, ahol talán még nehezebb dolga van a pedagógusoknak, mint Németországban. És nemcsak mesélt, hanem hozott társasokat is, hogy a tanárok is megtapasztalhassák a játékélményt és tapasztalatot gyűjthessenek, melyik órára melyik játékot érdemes bevinni és beépíteni a foglalkozásba. Például nagyon sok olyan társasjáték van, amivel a betűket lehet tanítani, hallásértést fejleszteni és szókincset bővíteni. Vagy akár környezetismeret órán az állatokat és a környezetet megismerni, népviseletekről tanulni, történelmi személyiségeket megismerni és még sorolhatnám.

Ezeket az elemeket próbáljuk mi is a Hamburgi Magyar Iskolában alkalmazni az oktatásban, hogy az iskola még inkább olyan közösségi és kulturális értékké váljon, ahová a magyar családok szívesen jönnek minden második szombaton és a tanárok és segítők is folyamatosan fejlődnek.

A workshop előtt az iskolába is ellátogatott Márta, ahol egy teljes mértékben játékos magyar órával készült a gyerekeknek, így a szülők és gyerekek is beleláthattak, hogyan is működik a játékos tanítás a gyakorlatban, mennyi minden belefér egy tanítási órába.

Márta saját, sok éve kidolgozott módszerekkel tanít, most már nemcsak Magyarországon, hanem az Egyesült Királyságban is. Az Okoskodó egy játékos tanulási forma, “Gondolkodás fejlesztés játékosan, játékokkal”. Gondosan, előre összekészített egyéni, társas és kooperációs társasjátékokkal történik a gyerekek fejlesztése.

Nagyon örülünk, hogy Márta elfogadta a meghívást és eljött hozzánk. Mindannyian sok új tapasztalattal, motivációval és társasjátékokkal folytatjuk a tanévet és tervezzük a következő időszakot.

 https://www.korosiprogram.hu/osztondijasaink/kecskes-marta