Tanítás a járvány idején Wokingban

/ Kardulesz Rita /
kardulesz.rita képe
A világot elérte a korona vírus járvány. Angliában a komolyabb korlátozásokat március közepén vezették be, az egyik ilyen rendelet az iskolába járás szüneteltetése lett.
Legutóbbi, március 15-ei esemény, az iskolák bezárása előtt, WokingbanA Katica csoport 'totemállata' :)Részlet az az iskola egyik faláról, WokingCsoportkép a honlapról, Magyar Iskola Woking

A világ más országaihoz hasonlóan a brit kormány a járvány terjedésének megállítása érdekében bezáratta az iskolákat, így a magyar hétvégi iskoláknak is alkalmazkodniuk kellett az aktuális helyzethez.

Az utolsó, a szokásos helyszínen megtartott iskolai napon megtartottuk a hagyományos március 15-i megemlékezést Wokingban. Ahogy ők maguk is vallják, a Magyar Iskola Woking missziójának tekinti a jelen körülmények között is, hogy a magyar nyelvet és kultúrát minden héten, a lehető legmagasabb szinten, minden gyermeknek átadja.

A körülmények hatására az a döntés született az iskolai tanácsban, hogy a gyermekek számára tantárgyi anyagokat biztosítanak az otthontanuláshoz, mindemellett pedig a világháló segítségével élő-távoktatást tartanak kéthetente, az iskola tanárai által. Eddig két online iskolai napon vehettek részt a nebulók, korosztálytól és beiratkozástól függetlenül mindenkit szívesen fogadtak a tanári csapat virtuális terében. Az érdeklődés nem lankadt szerencsére, és a szokatlan helyzet ellenére a 6 csoportból a 0-3 éves korosztály felett szinte 100%-os a részvétel azok között, akik idáig is jártak a foglalkozásokra.

Ezen kívül az egyik tanár, Laci bácsi, azt is felajánlotta, hogy szívesen várja szabadidejében magyar nyelvet gyakorló egyéni online foglalkozással az érdeklődőket, témája bármilyen alapvető ismeret, amelyben a gyermek fejlődhet, érdeklődési körébe vág (magyar történelem, irodalom, nyelvtan, vagy más témakör, természetesen magyar nyelven).

A kézműves foglalkozások sem szünetelnek, Hajni is várja ötletekkel és feladatokkal a gyermekeket és szülőket.

Reméljük, hogy a hamarosan újra visszaáll a világ rendje, és Wokingban is megnyílhat újra az iskola kapuja, hiszen az élő közösségi együttlét igazából pótolhatatlan, mely a legnagyobb erő és motivációs forrás a tanuláshoz a külföldön élő magyar gyermekek számára is.

Köszönet illeti ezúton a Wokingi iskola tanárait, tanári asszisztenseit is, és mindenkit, aki lehetővé teszi, hogy eljusson a gyermekekhez a magyar szó, az otthonokba is.

További információ és képanyag:

https://www.facebook.com/MagyarIskolaWoking/

https://www.facebook.com/groups/magyariskolawoking/