Tanévnyitó szentmise a passaici Szent István templomban

/ Retkes Kincső /
retkes.kincso képe
A garfieldi magyar közösség szeptember 29-én tartotta hagyományos tanévnyitó, “Veni Sancte” szentmiséjét a Passaicon található Szent István Római Katolikus Magyar Templomban. A katolikus közösség fontosnak tartja, hogy minden év szeptemberében egy mise keretében a Szentlélek áldását kérjék az elkövetkezendő tanévre.
Igazi diákmise PassaiconMegtelt gyermekekkel a Szent István Magyar TemplomA cserkészek teljes egyenruhában jelentek megMinden generációja képviseltette magát

Az ünnepségen részt vett a Gábor Áron és Rozgonyi Cicelle cserkészcsapatok apraja-nagyja, akik teljes cserkészegyenruhában fejezték ki egységüket, a Kőrösi Csoma Sándor Magyar Iskola tanulói és tanárai, és természetesen a büszke szülők, nagyszülők. A szentmise kezdetén a gyermekek – a legkisebbek még szüleik segítségével  elhelyezték az oltár előtt az iskolatáskáikat. Balogh László atya, a magyar közösség lelki vezetője megáldotta ezen iskolatáskákat, a tanulók “munkaeszközeit”, hogy jó szolgálatot tegyenek a következő 9 hónapban.

Balogh László atya szavai arra hívták fel a tanulók figyelmét, hogy ne lankadjon lelkesedésük a tanulás során, s tegyenek meg mindent, hogy a maximumot hozzák ki magukból. Fontosnak tartotta azt is, hogy a kis diákok bátran kérjék Isten segítségét, ha több erőre és energiára van szükségük. Fontosak ezek a bátorító szavak, hiszen a közösség fiataljai a hagyományos hétköznapi iskola mellett a Kőrösi Csoma Sándor Magyar Iskola aktív tanulói is.

Ezen a vasárnapon nem csak a prédikáció tartalma és hangneme volt a fiatalabb résztvevőkre szabva, de diákmise lévén felcsendült a gitár is, sőt, az Úristen imádsága alatt a gyerekeket invitálták, hogy egymás kezét fogva, az oltár körül állva mondják el közösen az imádságot. 

A Szentmise végén a katolikus és református gyülekezet összegyűlt, hogy egy közös ebéd elfogyasztása mellett ünnepeljék meg az új tanév kezdetét. Az ebéd kitűnő alkalmat adott arra, hogy a nyári vakációk után újra találkozzanak egymással a közösség tagjai.