Tanévnyitó istentisztelet a zürichi magyar protestáns gyülekezetben

/ Ferkó Zoltán /
ferko.zoltan képe
A Zürichben rendezett 11. Svájci Magyarház Nap másnapján, szeptember 9-én vasárnap délután tartotta tanévnyitó istentiszteletét a zürichi magyar protestáns gyülekezet.
A zürichi magyar protestáns gyülekezetA gospelkórusMiénk itt a tér!

Német-Svájc nagyobb városaiban összesen hat magyar protestáns gyülekezet található, mégpedig Badenben, Baselben, Bernben, Luzernben, St. Gallenben és Zürichben. A zürichi gyülekezetnek nem kisebb jelentőségű helyszín ad otthont, mint a híres Grossmünster. A Zürich látképét ikertornyaival ma is uraló román-gótikus stílusú, Limmat-parti katedrális építése 1100 körül, közel egy évezrede kezdődött. Helye már azelőtt is szent volt, a legenda szerint Nagy Károly frank császár alapított templomot ugyanitt a 8. század végén. A 16. században a Grossmünsterben szolgált Heinrich Bullinger reformátor és Ulrich Zwingli, a protestantizmus egyik alapítója. A kéthetente tartott magyar istentiszteletnek a nagy múltú katedrális egyik oldalkápolnája ad otthont, a gyülekezet lelkipásztora pedig az ötödik éve Svájcban élő Dr. Michna Krisztina református lelkész.

A zürichi és környékbeli magyarság nagy létszámát és erejét mutatja, hogy a kápolna zsúfolásig megtelt. A szervezőknek a pótszékeket is hadrendbe kellett állítaniuk, hogy a legkisebbektől a sokgyermekes családokon át az aggastyánkorúakig mindenkinek jusson ülőhely. Pontosan így kell kinéznie egy gyülekezetnek – állapította meg egy úr, fontos, hogy minden korosztály képviseltesse magát benne.

A tanévnyitó istentiszteletnek különleges hangulatot adott a rapperswil-jonai református gyülekezet gospelkórusának vendégszereplése. A Zürichtől mindössze 40 km-re, a Zürichi-tó partján fekvő festői település messze földön híres kórusában énekel a magyar gyülekezet lelkésze is, így bizonyára nem véletlen, hogy idén tavasszal magyarországi turnén vett részt az énekkar. A kórus vezetője az Egyesült Államokból Svájcba települt karizmatikus Casey Jason Crosby, aki egy személyben karmestere és zongorakísérője is az énekeseknek.

Az otthoni frontális templomi előadásmódhoz képest kellemes újdonság volt, hogy a lelkipásztor bevonta a gyülekezetet az istentisztelet menetébe. A lekciónak választott 96. zsoltár szövegét felváltva, egymásnak felelgetve olvasták nők és férfiak, míg a refrént mindenki egyszerre zengte: Énekeljetek új éneket az Úrnak, énekelj az Úrnak te egész föld!

Az igehirdetés alapjául személyes életigazságaként is szolgáló boldogmondást választotta a lelkipásztor: Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek. (Mt 5,7). Korábbi, lelkigondozó-kórházlelkészként szerzett tapasztalatai alapján tudja, mennyire fontos lehajolni a legkiszolgáltatottabbak, elesettek, szenvedők felé, legyenek ők akár gyermekek, felnőttek vagy idősotthon lakói. Meggyőződése, hogy a Szentírás legfontosabb szava az irgalom. Boldogok az irgalmasok, akik észreveszik azt, aki bajban van, akik másokhoz odahajolnak, akik meg tudnak bocsátani, akik feltétel nélkül szeretnek.

A lélekig hatoló szavak után ismét a gospelkórus hangjai csendültek fel a kápolna sokat látott boltívei alatt. Az istentisztelet végén meglepetéssel is kedveskedtek a magyar gyülekezetnek, a Kodály Zoltán által Esti dal címen feldolgozott Erdő mellett estvéledtem kezdetű népdalt magyarul adták elő. Nem csoda, hogy a közösség többször visszatapsolta őket, majd a legvégén búcsúzóul percekig tartó vastapssal jutalmazta szolgálatukat.

A körben állva, kézen fogva elmondott Miatyánk és kétnyelvű, magyarul és svájci német nyelvjárásban osztott áldás után gazdag szeretetvendégség tette teljessé a zürichi magyar protestáns gyülekezet tanévnyitó istentiszteletét, mely igazi közösségi élmény volt minden résztvevő számára.