Tanévnyitó a Bécsi Magyar Iskolában

/ Dancsa Anita /
dancsa.anita képe
A Bécsi Magyar Iskolában 2016. szeptember 10-én Kodály Zoltán 1916-ban Nagyszalontán gyűjtött, „Á, bé, cé, dé, rajtam kezdé” kezdetű magyar népdal közös eléneklésével kezdődött el a 2016/17-es tanévnyitó.
Bécsi Magyar IskolaBécsi Magyar IskolaBécsi Magyar IskolaBécsi Magyar Iskola

A Bécsi Magyar Iskola (BMI), fogadószervezetem az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének iskolája. A Központi Szövetség működteti az 1988 őszén elindult  Bécsi Magyar Iskolát, ahol külön foglalkoztatásban részesül az óvodáscsoport; a 6-18 éves gyermekeket, fiatalokat több csoportban, diplomás pedagógusok oktatják. 

Dr. Seidler Andrea, az intézmény vezetője köszöntötte a megjelent szülőket és gyermekeket. Örömét fejezte ki, hogy ebben a tanévben is bővült az iskola diákjainak száma, hogy egyre több, magyar gyökerekkel rendelkező család érzi fontosnak az anyanyelv és a hagyományok ápolását.

Az ünnepi köszöntő után a szülők és a diákok megismerhették az iskola 2016/17 tanévre vonatkozó terveit.

A BMI a magyar órákat több korcsoportra szétosztva, hétköznap délutánonként, heti egy alkalommal szervezi meg. Emellett működnek a hétvégi csoportok is kéthetente, szombatonként. Az óvoda minden szombaton várja a kisgyermekeket, heti két alkalommal pedig legkisebbek bölcsődei foglalkozáson veszhetnek részt.

Az iskola a rendszeres foglalkozások mellett tematikus programokat is szervez: pl. október hónapban a Tökfesztivált, ahol a töklámpások készítése mellett néptánc, táncház is várja az érdeklődőket. Novemberben Dr. Navracsics Judit előadását hallgathatják meg a szülők a kétnyelvűség sajátosságairól, a két nyelvű gyermek neveléséről. Decemberben karácsonyi műsort, februárban farsangi rendezvényt szervez. Áprilisban a költészet napjához kapcsolódóan szavalóversenyre, júliusban egész napos magyarországi kirándulásra hívja a gyermekeket. Ezen kívül a BMI német nyelvtanfolyamokat is szervez felnőttek számára.

A szülőknek a tanévnyitón lehetőségük volt a gyermeküket oktató tanárokkal külön konzultálni az elmúlt év tapasztalatairól, a következő év lehetőségeiről, kihívásairól. Eközben a gyermekek színes rajzokat készítettek, melyet örömmel mutattak meg szüleiknek és vittek haza.

A Bécsi Magyar Iskola szeretettel vár minden érdeklődőt, minden magyar családot.