Tanévkezdés a Genfi Magyar Iskola és Óvodában

Kincskereső délután

/ Rengei Boglárka /
rengei.boglarka képe
Szeptember első szerdáján kezdődött a tanév Genfben, ahol az itt élő magyar családok pici és nagyobbacska gyerekei magyar foglalkozásokra jöhetnek szerda délutánonként, mivel Svájcban ekkor hivatalosan nincs tanítás. Így az iskola, már nagyjából húsz éve, ebben a két órás intervallumban próbál pótolhatatlan szerepet betölteni a gyermekek magyar nyelvhez és kultúrához való kötődésében.
Na vajon melyik csapatba kerülök?Törik a fejüket a népdal hiányzó részleteinÖssze kell még illeszteni a rejtekhely leírásának darabjaitÉs...megvan!

Minden évben kicsit nehéz a nyári szünetről visszatérni, ezért mi, tanárok is próbáltuk ezt az alkalmat a lehető legjátékosabbra szervezni, hogy kedvet csinálva a gyerkőcöknek, újra összerázzuk őket. Amíg a szülők a beiratkozással foglalatoskodtak, addig mi egy kincskereső játékra invitáltuk csemetéiket. Négy csoportra osztottuk be őket: a piros, zöld, kék és narancs csapatokba, amelyek mindegyikét egy rangidős csapatkapitány vezette. Négy célállomásunkon kellett kiállniuk a próbákat, hogy cserébe megkapják a kincset rejtő rejtekhely megfejtésének egy-egy darabját. Volt, ahol verset kellett szavalniuk, a második állomáson activity-vel kellett csapattársaikat a megfejtés irányába terelniük, megint tovább menve csavaros találós kérdésekre kellett választ adniuk, nálam pedig egy ismert népdal hiányzó részleteit kellett pótolniuk, ami után közösen elénekeltük a népdalt és tanultunk mellé egy tánclépést is.

Bizton állíthatom, hogy mindenki élvezte a kincskeresést és a tanévre hangolódva távoztak a gyerekek, a megérdemelt svájci csokival a zsebben. Hogy a szülők se maradjanak ki a finomságokból, az egyik önkéntesünk remek nutellás sütijeit fogyasztottuk el uzsonnának. Ezt a szép hagyományt, reméljük, minden évben tovább viszik majd az oktatók!