Új tanév kezdődött a Bécsi Magyar Iskolaegyesületben

/ Fazekas Csilla /
fazekas.csilla képe
A Bécsi Magyar Iskolaegyesület tanévnyitó ünnepsége szeptember 17-én, hétfőn volt a bécsi magyar kultúrintézetben, a Collegium Hungaricumban. Az Iskolaegyesület célja hosszú évtizedek óta az Ausztriában élő magyarok anyanyelvi képzése, kulturális identitásuk megőrzése, valamint a magyar népszokások ápolása.
Újabb tanév kezdődött a Bécsi Magyar IskolaegyesületbenÚjabb tanév kezdődött a Bécsi Magyar IskolaegyesületbenÚjabb tanév kezdődött a Bécsi Magyar IskolaegyesületbenÚjabb tanév kezdődött a Bécsi Magyar Iskolaegyesületben

Nick Ildikó, az iskola vezetőjének köszöntője után Bárány Anzelm, a Collegium Hungaricum igazgatója bátorította a megjelent szülőket, diákokat és kívánt nagyon sikeres tanévet. Ezt követően Radda István, az Ausztria Magyar Szervezetek Kerekasztalának elnöke köszöntötte a vendégeket és méltatta a pedagógusok munkáját, valamint megköszönte a magyar állam támogatását, melyet az Iskolaegyesülethez hasonlóan a diaszpórában működő magyar „hétvégi iskoláknak” nyújt.

Dr. Nagy Andor, bécsi magyar nagykövet ünnepélyesen megnyitotta az új tanévet, örömmel mondta el, hogy az ő gyermeke is az Iskolaegyesület diákja lesz, a lánya már az augusztus végi nyári táborról is sok szépet mesélt neki.

Nick Ildikó ezután röviden ismertette az Iskolaegyesület történetét, működését és anyagi forrásait, valamint elmondta az idei tanév menetét, kurzus kínálatát. A magyar nyelvű programok mellett a korábbi évekhez hasonlóan idén is német és angol nyelvkurzusok színesítik a képzési palettát és nyelvvizsgázni is lehet az intézményben. Az új tanévben az énekes, mesélős, mondókás és mozgásos foglalkozások mellett gyermekjóga is várja az érdeklődőket. Az iskola vezetője bemutatta kollégáit is, akik az új tanévben tanítják majd a gyermekeket.

A megnyitó után a budapesti Görbe Tükör Társulat Mátyás király a csillagok közt című előadása következett. A 2018-as évet Mátyás király-emlékévnek nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság. Nem is lehetett volna szebb alkalom megemlékezni igazságos Mátyás királyunkról, mint a tanévnyitón.

Korhű zenék, igényes, gazdag jelmeztár, szép díszletek jellemezték az előadást. A játékos, mesés történelemóra keretében Magyarország egyik legnépszerűbb uralkodója, Mátyás király elevenedett meg udvartartásával. Többek között eljátszották a Mátyás király aranyszőrű báránya és még jó néhány mesét, amelyekben Mátyás király álruhában járva a nép között megbünteti a dölyfös urakat és segíti a szegényeket. Az előadás címét kedvenc udvari bolondja szavai ihlették: „Királyom, méltó helyed lesz a történelemkönyvekben és a csillagok között”.

A színi társulat előadását kicsik és nagyok egyaránt élvezték, majd együtt örültek a nyári szünet utáni viszontlátásnak és az ismerős arcok mellett az újaknak is.