Táncházak a Rajna mentén

A Ritka Zenekar körútja Észak Rajna Vesztfáliában.

/ Pacsura Dávid István /
pacsura.david.istvan képe
A Hageni Vadrózsa Néptáncegyüttes, a Kölni Magyar Plébánia, a Münsteri Katolikus Misszió és a Düsseldorfi Magyar Iskola, illetve a Düsseldorfi Magyar Baráti Kör közös összefogásával valósult meg idén az a táncház-sorozat, amelyben több mint száz ember vett részt s érezte jól magát.
A Hageni Vadrózsa és a Ritka ZenekarTáncház, Ritka zenekar, HagenTáncház, Ritka zenekar, HagenVadrózsás lányok

Ezúttal a magyarországi Ritka Zenekar muzsikája éltette a magyar kultúrát és keltette fel a magyar népzene és néptánc iránt érdeklődőknek a figyelmét. A három tagú vonós zenekar népzenéje szépen, tisztán, eredetien szólt. Az alkalmak mindenütt gyerek táncházzal kezdődtek, ami után a felnőtteknek szóló rész következett.  A gyerekek a már-már jól ismert népi játékokon kívül sok új a magyar népi kultúra részét képező dallal és tánclépésekkel gyarapodhattak. Szintén így a felnőttek számára is megadatott eme lehetőség. Aki elég kitartó volt ezeken az alkalmakon, az most biztosan nagyobb önbizalommal és élvezettel vesz részt egy következő, hasonló jellegű összejövetelen, bárhol.

A gyermekek mindenütt nagy örömmel és őszinte kíváncsisággal fogadták a magyar népzenét és a táncot. Különösképp örvendeztek, amikor a hangszerek bemutatására került sor. A három fiatal és kifejezetten tehetséges zenész hölgy kedvessége és szakértelme nagy szerepet játszott, hogy ilyen sikeres volt a programsorozat.

Köszönet illeti a kölni plébániát a zenekar útiköltségeinek vállalásáért és a zenekar mindhárom tagját a rendkívüli rugalmas magatartásukért és autentikus, szép zenei játékukért.

Minden itteni, a szervezésben részt vállaló szervezet szeretné, ha ez a táncház-sorozat a következő januárban is megismétlődne és ezt követően majd minden év januárjában lehetőség nyílna összefogással egy hasonlóan sikeres táncház-körutat megszervezni.