Táncház a San Francisco-i öböl szívében

/ Dajka Ilka /
dajka.ilka képe
Fergeteges táncházat rendezett a San Francisco-i Eszterlánc Magyar Népi Együttes. Az eseményre közel 130-an látogattak el.
TáncházForrás bandaGyerektáncházDajka Ilka KCSP ösztöndíjas

A már hagyománnyá váló, minden évben megrendezésre kerülő januári táncház házigazdája idén is az Eszterlánc Magyar Népi Együttes volt. Az együttes 1977-es alapítása óta igyekszik megőrizni, továbbadni és hirdetni a magyar kultúrát. Az együttes tagjai küldetésüknek érzik a néphagyományaink ápolását, tovább éltetését itt a San Francisco-i öbölben és környékén egyaránt. Táncos fellépéseik minden magyar esemény és ünnepség gerincét képezik.

Az est megszervezését idén is hosszú hetek munkái előzték meg, a rendezvényre közel 130 táncolni vágyó érkezett. A jelenlévők létszáma, az elfogyasztott ételek, a hajnalig tartó töretlen jókedv és mulatság mutatja milyen sikeres rendezvényt tudhatnak maguk mögött a szervezők. Ennyi érdeklődő, táncolni vágyó gyermek és felnőtt még nem vett részt a korábbi táncos mulatságokon. Ez köszönhető többek között annak, hogy a Kőrösi Csoma Sándor Program újraindult, a néptáncos oktatás a tavalyi évekhez képest jelentősen fellendült, a felnőtt és gyermek csoportokban az érdeklődők száma egyre nagyobb.

A rendezvény helyszíne a Katolikus misszió jóvoltából Portola Valleyben volt. A Kányádi Sándor Magyar Iskolának és a helyi cserkészcsapatoknak is helyet adó Woodside Priory Iskola színházterme biztosított teret az eseménynek. A tánctanításért Dajka Ilka KCSP ösztöndíjas felelt, akit Magyarországról érkezett vendég oktató segített. A program, mint mindig, gyermektáncházzal kezdődött, amit a felnőttek tanítása és vígadása követett, majd közös éneklés zárta le az estét. A talpalávalót idén is a Forrás zenekar húzta. A prímás Orbán László Seattle-ből, a brácsás Miklós Lajos Vancouver-ből, Erdei János nagybőgős pedig Sarasota-ból érkezett.

A legnagyobb sikere most is a hagyományos magyar süteményeknek volt. Aki eljött kóstolhatott kókuszgolyót, palacsintát, kókuszkockát, hókiflit és még sok finomságot. Az eseményről kiváló fotók készültek, melyek Kern Anna munkáját dicsérik.