Találkozó a Pilvax Players tagjaival

/ Jakab Rita /
jakab.rita képe
Március 7-én a Pilvax Players rendezője és színészei látogattak meg minket New Yorkból, hogy új darabjuk, a Kalifornia álom kapcsán beszélgessünk a magyar színjátszás fontosságáról, kortárs női irodalomról és a magyar nyelvről.
Kerekasztal beszélgetésTéma: a magyar nyelvű színház fontosságaPilvax Players tagjai

A Pilvax Players Tallér Edina írónő darabját, a Kaliforniai álmot először vitte színre, még hozzá New Yorkban, tehát az az érdekes helyzet állt elő, hogy egy kortárs magyar színdarab világpremierje legelőször New Yorkban volt. A színtársulat azóta nyakába vette ha nem is a világot, de a Nyugati Partot, hogy itt is bemutassák legújabb produkciójukat.

Zsédely Tímea rendezőnő szerint a magyar nyelvű színjátszásnak itt, Észak-Amerikában két fontos feladata van: a magyar nyelv megőrzése és ápolása, valamint a magyar színház népszerűsítése külföldön. A Pilvax Players darabokat lefordítják vagy feliratozzák, hogy az amerikai nézők is élvezni tudják azokat. Az új darab, a Kaliforniai álom fogadtatása az amerikai nézőközönség körében például rendkívül népszerű volt, többen dicsérték, hogy a magyarok milyen szabadok és viccesek tudnak lenni, ha színházról van szó, viszont a sajátos, ironikus humorunkat nem mindig értik meg. 

A beszélgetés során a San Diegó-iak kiemelték a Pilvax Players szerepét a magyar nyelv terjesztésében a gyerekek körében, hiszen gyerekdarabjaikkal nem egyszer megörvendeztették az itteni ifjúságot. A szülők szerint olyan pozitív benyomást, olyan élményeket tudtak a színészek szerezni a gyerekeknek, amellyel elmélyítették a nyelvhez való viszonyukat. 

Mind a Pilvax Players tagjai, mind a hallgatóközönség egyet értett abban is, hogy a színháznak a nyelv megőrzésén kívül fontos közösségösszetartó ereje van, hisz a színház közös élményt nyújt a közönségnek és a darab résztvevőinek egyaránt, mert a filmmel ellentétben a színházban élőben, mindenki szeme láttára történik az előadás, ahol a néző egyfajta drukkal ül a nézőtéren, a színész pedig mindent megtesz, hogy hitelesen adja elő a darabot. 

A Kaliforniai álom megrendezésével a Pilvax Players azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a magyar és amerikai közönségnek nem csak a magyar színházat szeretné bemutatni, hanem a mai, kortárs, ráadásul női színházat.

Az új darabot San Diego-ban sajnos nem, viszont Los Angelesben bemutatják március 9-én, amire az érdeklődő San Diegó-iak közösen fognak felutazni.