Szüreti bál a nanaimói Magyar Házban

„Lipem, lopom a szőlőt, elaludt az öreg csősz.”

/ Gáspár Roland /
gaspar.roland2022 képe
A nanaimói magyarok hosszú évtizedek óta tartanak szüreti bált. Idén sem volt ez másként, ezúttal 2022. október utolsó hétvégéjére esett a hagyományos rendezvény. Az alkalomra telt ház gyűlt össze a közösség helyi otthonában.
Magyaros vacsorával kezdődött az esteZenével és tánccal folytatódott a programIlyen hölgykoszorú közepén vidám az életAz urak társaságában

A Nanaimoi Magyar Kulturális Egyesület lassan már négy évtizedes működést tudhat maga mögött. Emellett 2019-ben ünnepelték a saját tulajdonú Magyar Ház megnyitásának 30. évfordulóját. A szombati rendezvényre sokan voltak kíváncsiak, mintegy 80 fő gyűlt össze, ami ilyen jellegű rendezvények alkalmával a ház befogadóképességének felső határa. Nanaimón túl érkeztek vendégek a környező településekről is: Coombs, Duncan, Gabriola Island, Ladysmith, Parksville, Qualicum Beach.

Az est közös étkezéssel vette kezdetét. Magyaros vacsora és házias ízek fogadták a vendégeket. Töltött káposzta és sült hús volt a menü. Desszert gyanánt pedig különféle házi sütemények közül válogathattak az édesszájúak. A kiadós vacsorát jó kedélyű beszélgetés és borozgatás követte. Természetesen a zene és tánc sem hiányozhatott a mulatságból. A talpalávalót egy vancouveri magyar zenekar, az Europa Trio húzta. A zenei paletta igen színesre sikeredett. Minden korosztálynak igyekeztek kedveskedni egy-egy magyar slágerrel. Jó volt látni, ahogy a fiatalok mellett az idősebb korosztály képviselői is birtokba vették a táncparkettet.

A bált tombolahúzás és az elmaradhatatlan játék a „szőlőcsenés” tette még vidámabbá. Komikus helyzeteket szült a perlekedés, amikor a „csőszök” rajtakaptak egy-egy vendéget a szőlő dézsmálásán. Nehéz fába vágta a fejszéjét, aki szőlőcsenésre adta a fejét, mivel nem csupán egy öreg csőszt kellett kijátszani, hanem a szemfüles és fürge gyerekeket is, ugyanis az összes gyermek csősznek lett kinevezve. Mit is mondhatnék? A munkát becsülettel végezték, minden esetnek bírság lett a vége, három kanadai dollárban mérték a stráfot, amit a csőszök kivétel nélkül behajtottak.