Szüreti mulatság Bostonban

Hungarian Harvest Festival

/ Konkoly Borbála /
konkoly.borbala képe
Mint minden fesztiválnak, a Hungarian Harvest Festival – Szüreti Mulatságnak is van színfalak mögötti része, ahol már kora reggeltől indul a készülődés a délután kezdődő eseményre. Természetesen egy magyar rendezvényről sem maradhatnak el a hagyományos magyar ételek, ezért azok előkészítésével indul a nap. Sokan gyarapítják a főzőcsapatot, és hamar hatalmas hangulat kerekedik.
Frissen készült programtáblaZsongó pajtaÉletfa zenekar és népijátékEstére egyre hangulatosabb a pajta

3-4 főzőmester irányítja a főzés menetét, a bográcsok körül pedig kis csapatok gyűlnek össze: ki hozzávalókkal, más pedig jó történetekkel ízesíti a fortyogó ételeket. Csak mosolygó, vidám, attraktív embereket látni. Kedvüknek nem szab gátat a 16 fokos nyirkos idő sem.

A bostoni magyarok évek óta rutinosak már a rendezvényszervezés területén. Programjaikat szeretik is a környékben élő magyarok, melyet az is mutat, hogy a szeptember 30-án megrendezett Szüreti Mulatságra több mint 300 vendég érkezett. Ez a szám meghaladta az eddigi évek látogatószámát is. Kiugróan sok nagycsaládos is érkezett a rendezvényre, így szerencsére volt elég zsibongó, kacagó, rohangáló gyerekekből is. A helyszín adta játszótér mellett és a hatalmas focipályán túl számukra népijáték-foglalkozással készültek a szervezők.

A jó hangulatról az Életfa zenekar gondoskodott, akik New Yorkból érkeztek, hogy színesítsék a fesztivál programját. A népzenei bemutatóban a Kárpát-medence különböző dialektusaiból hallhattunk gyönyörű dallamokat, amelyet táncelőadás tett még különlegesebbé. sárközi (Dunántúl), bődi (Felvidék), kalotaszegi (Erdély), palatkai (Erdély), somogyi üveges táncokat (Dunántúl) láthattunk Égei Klári, Toka Noémi, Szabados Tamás (KCSP, New York) és Takácsy Dénes előadásában. A műsorban közreműködött a bostoni KCSP ösztöndíjas, Konkoly Borbála is, énekekkel és néprajzi adatokkal tűzdelt konferálással színesítve az előadást.

A jó hangulatban még este 11-kor is folyt a táncház a vendégek kedvének és az Életfa kíséretének köszönhetően. Így a Szüreti Mulatság idén is sikeresen zárult, ami egyértelmű megalapozása a rendezvény jövőjének.