Születésnap Birminghamben

Tanévkezdés a Birminghami Magyar Tanoda és Kulturális Központban

/ Nagy Regina Mária /
nagy.regina képe
2019. szeptember 28-án volt az első tanítási nap a Birminghami Magyar Tanodában, ahol egyben a tanoda harmadik születésnapját is megünnepeltük.
SünikKézműves foglalkozásKézműves foglalkozás3 éves a Tanoda

Teltházzal indult mind a négy csoport, régi és új apróságok gyülekeztek szüleikkel együtt. Többen már barátokként üdvözölték egymást, a kicsit félénkebbek még szüleik kezét szorongatva. A magyar nyelvi fejlesztésen túl kézműves és zenés foglalkozásokon vehettek részt a gyerekek, születésnapot ünnepeltünk és a Népi Játék Napja 2019 részeként még a „kemencénk is elszaladt”. Így igazán mozgalmas lett ez a nap, mindenki megtalálhatta a kedvére való időtöltést.

Nekem is ez volt az első tanítási napom, izgatottan vártam, mit szólunk egymáshoz az apróságokkal. Zenés foglalkozást tartani hálás feladat, a közös ritmusjátékokat, éneklést, a körjátékot mindenki élvezte, még a szülők is. A foglalkozás egyik legvidámabb pillanata volt, mikor megismerkedtek a citerával, amit meg is lehetett fogni, pengetni – ez mindenkit nagyon érdekelt, főleg mikor megmutattam: hogyan szól rajta az előzőleg énekelt dal. A baba-mama csoportban is énekeltünk citerakísérettel, és a lelkes szülők még azt a dalt is megtanulták, amelyet később, közösen játszottunk el.

A kézműves foglalkozások eredményeit mindenki láthatta, a nagyobbak csuhébabát készítettek, a kisebbek szőlőfürtökkel, levelekkel „öltöztették fel” a csupasz szőlőtőkéket. A születésnapi torta megérkezésekor zengett a nagyterem a Boldog születésnapot című daltól, amelyet szülők, gyerekek, önkéntesek, mindannyian közösen énekeltünk el. A foglalkozások zárásaként közösen megtanultuk az Elszaladt a kemence című dalt és el is játszottuk.

A felnőttek a Fonodában zárták a napot, ahol szebbnél szebb kézimunkák készülnek hímzéssel, gyöngyfűzéssel. Ez a klub arra is remek lehetőség, hogy jól kibeszélgessük magunkat.

Ez a nap számomra is különleges volt, ajándékként éltem meg, mert nem csak a Tanoda ünnepelt aznap, nekem is akkor volt a születésnapom.