Két szívmelengető gála is egy életre emlékezetes lett számomra

/ Szabó János /
szabo.janos2023 képe
Tarjánban a Nógrád Táncegyüttes, a tengerentúlon pedig a Regös Néptáncegyüttes aratott sikert!
Aranylakodalom 1.Aranylakodalom 2.Aranylakodalom 3.

A napokban állva tapsolt a közönség a Nógrád Táncegyüttes advent előtti gáláján. Különös véletlen, hogy ugyanazon a napon, több ezer kilométerrel távolabb, Clevelandben is ugyanígy vastapssal ünnepelték a nézők a Regös Néptánccsoport Aranylakodalom című jubileumi műsorát. (https://www.bocskairadio.org/megjelent-a-clevelandi-cserkesz-regos-csopo...)

A Clevelandi Magyar Cserkész Regös Csoport vezetőjével, Pigniczky Esztivel már több mint 25 éve, Kazáron ismerkedtünk meg. A clevelandi Cserkész Regös Csoport idén ünnepelte fennállásának ötvenedik jubileumát. Erre az alkalomra az Aranylakodalom című műsorral készültünk, amit Pigniczky Eszti fő szervezése mellett én rendeztem.

Megterveztem a különböző táncokat felvonultató előadást, amihez a vőfélyszövegeket is megírtam. Megálmodtam és létrehoztam a színpadi díszletet, amely egy lakodalmi belsőhöz hasonlított. A közönséget is bevontuk az előadásba, mint leselkedőket, ugyanis megénekeltettük őket az Ifj. Magyar Kálmán vezette zenekarral. Az ünnepi gálának egy középiskola auditóriuma adott helyet, ahol 1100 néző ünnepelhette az Aranylakodalom nyújtotta élményeket.

A színpadon 8x4 méteres LED-falon vetítettük ki az erre az alkalomra készült filmeket, amit Pigniczky Réka filmrendező állított össze. Természetesen nagyon sok segítője volt a rendezvénynek, akik egy-egy részfeladatot kiválóan megvalósítottak.

Több mint kétszáz jelenlegi és egykori tag szerepelt a műsorban

Az alkotásban a csoport korábbi előadásain, körútjain, Kazáron, Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján és Délvidéken készült fotók és felvételek is helyet kaptak, de a táncosok legelső vezetője is megszólalt egy riportban. Minden tánchoz igyekeztünk ahhoz illő fényképet keresni, ezek a felvételek adták a műsor hátterét.

Szerepelt egyebek mellett szatmári, rábaközi, moldvai, kalotaszegi és mezőségi blokk is, de kazári lassú és friss csárdás is helyet kapott a sorban, amelynek apropója a Magyarországon élő Pigniczky Keve Aranysarkantyús díja. Az ötvenedik évfordulón mindenki táncos menyasszony vagy vőlegény volt, több mint 200 jelenlegi és egykori tag szerepelt a műsorban. Voltak, akik hat órát, sőt még annál többet is utaztak a fellépés miatt.

Mindkét helyszínen állva tapsolt a közönség

Véletlenül alakult úgy, hogy ugyanazon a napon tartottuk a Nógrád Táncegyüttes – melynek alapító tagja vagyok –  év végi gáláját Salgótarjánban és a Regös Tánccsoport jubileumi műsorát Clevelandben. Azonban mindkét helyszínen állva tapsolt a közönség, hosszú percekig ünnepelték a fellépőket, fergeteges volt a hangulat.

A talpalávalót a Gyanta és a Harmónia Zenekar húzta, Ifj. Magyar Kálmán vezetésével. Az 50. évfordulóra készült egy könyv is, amelyben az elmúlt évtizedek köszönnek vissza, elsősorban fotók segítségével. Szeretném, ha a Nógrád Táncegyüttes 50. születésnapjára – ami két év múlva lesz – elkészíthetnénk egy hasonló kiadványt.