Színpadot és szívet dobogtatni egyszerre, együtemben

Mi vagyunk a forradalom!

/ Tifán Sára /
tifan.sara képe
Az emlékek visszahozása a jelenbe megpecsételi azt, ami igazán fontos számunkra. Nem csak pecsétként, hanem igazi mélyre égett bélyegként viselték magukon a táncművészek az ’56-os forradalom megható pillanatait, megéléseit, táncra perdült érzelmeit, lépésit.
tánctánctánctánc

„Mi vagyunk a Forradalom” című össznépi táncelőadás került megrendezésre 2023. november 11-én. Intenzív érzelmek ,és kifinomult mozgások egyvelege ölelte át a színpadot, ahol Kanada különböző városaiból, tartományaiból összegyűlt táncosok dobogtatták meg tánccipőiket, és a nézők szívét egyaránt, egy időben.

Dobi Gábor néptáncművész vezetésével a táncpárok online kapták meg az előadás kidolgozott koreográfiáját, azokat dolgozták fel otthonaikban. Hogy miért kellett az online tér segítségül hívása egy össznépi táncelőadás megvalósításához? Nem másért, hiszen a Gábor által összehívott táncosok Vancouver, Edmonton, Montreal, Alexandria, Prescott, Toronto, Mississauga, Hamilton és Beamsville városaiban készültek fel párosával a Torontóban megszervezett előadásra. Mindezek után egy teljes nap, egyetlen nap tartalmas órái, amely során az élő találkozásoktól feltöltődött arcok, az otthon betanult koreográfiák, és próbák sokasága után összeállt egy újszerű egység. Az előadás alatt, ennek az egy nap alatt összeforrott egységnek az energiái áradtak a nézőtérbe. Újszerű egység, hiszen Gábor a népzenénél nem állt meg. Összefonta a népzene erőit a kortárs zene, és mozdulatok kincseivel, illetve született egy teljesen új ötvözet. Ez az ötvözet pedig egy rendkívüli különlegességet adott hozzá az előadás drámai hangulatához, abból kirobbanó üzenet hitelességéhez.

A zene, a néptánc, a személyes monológok, népdalok, kivetített időutazó képek és videók mind-mind a múltból fakadó mostani jelenre adtak egy erőteljes reflexiót, mely egyértelműen emlékeztet a magyar nemzet nélkülözhetetlen összetartására, és mai napig élő kitartására.