Színes őszön, színes októberi programok, tervek a Nürnbergi Magyar Kultúregyesületnél

/ Bodorné Péter Judit /
bodorne.peter.judit képe
Ahogy az ilyenkor ősszel lenni szokott, a Nürnbergi Magyar Kultúregyesületnél is teljes gőzzel indítottak a csoportok a nyári szünet után.
Lopom uram szőlőjét...EmlékezésVendég: Horváth Piroska festőművésznőKatonaságtól nem félek!

A nürnbergi magyar óvodával már júliustól lehetett ismerkedni, lehetett jelentkezni, bizony a létszámuk is növekedett. Többen a Baba-klubból nőttek az ovisok közé, de érkeztek egészen új gyermekek is. Az őszi témák, mint például a Mihály napi vásár, szüret, színes falevelek, szépen sorra kerültek, kerülnek majd a foglalkozásokon. Az óvoda vezetői, köztük magam is, mint a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa, összeültünk, és bizony egészen jövő nyárig össze is állt a tervezet, hogy mikor, milyen hagyományhoz, évszakhoz, szokáshoz kapcsolódó tematika lesz a jellemző mind a foglalkozás tartalmában, mind a kézművesség körében.
A Tűzvirág Néptáncegyüttes minden évben ősszel elsősorban a Katalin báli nyitótáncra készül. Nagy öröm, hogy ebben az évben új jelentkezőkkel bővült a keringőzők köre.
E havi Klubest témája az október 23-i eseményekre való emlékezés volt. A meghívott vendégek között többen ültek itt, Nürnbergben élő „56-osok” is. Ők meg tudtak nyílni, nagyon jó hangulatú, figyelő, kérdező, beszélgetés alakult ki az est zárásaként.
A Nosztalgiaklubban először felköszöntöttük a jelenlévőket, akik a magyar ovisok által készített apró ajándékokat, a kicsik által színezett könyvjelzőket kaptak az idősek világnapja alkalmából. A meglepetés ajándék nagy örömet okozott. A program vendége volt Horváth Piroska festőművésznő, aki szívesen beszélt életpályájáról, művészetéről. Több képet is hozott magával, amiket mindenki megtekinthetett a rögtönzött „kiállításon”, és ahogy nála ez lenni szokott, üres kézzel senki sem távozott.
A klub-délelőtt végén előkerültek az őszre, és a szüretre gondolva a bordalok, amiket én tanítottam, illetve énekeltem együtt a klub tagjaival, így igazán jó hangulatban zárult ez az alkalom is.
Tordai-Lejkó Gábor müncheni főkonzul úrtól személyes találkozásra szóló meghívót kaptak a Bajorországban szolgáló Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai 2023. október 26-ra. A találkozóra érkezőket Juhász Gergely magyar közösséggel való kapcsolattartásért felelős diplomata fogadta. Főkonzul úr köszöntötte az ösztöndíjasokat, gratulált az elnyert ösztöndíjhoz, és szép, intenzív hónapokat kívánt a jelenlévőknek. Elmondta, hogy a tartományban működő magyar egyesületek, és közösségek számítanak az ösztöndíjasok kezdeményező, kreatív munkájára, és ez a találkozó is annak reményében jött létre, hogy egymás megismerésével, későbbi lehetséges együttműködésüket elősegítve, hatékonyabbá válhasson munkájuk. Barabás Emőke főkonzul-helyettes asszony a konzulátus támogatásáról biztosította a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasait. Elmondta, hogy a magyar közösségek minden évben nagy reményeket fűznek a mindenkori Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasok jelenlétéhez az egyesületekben, és a hétvégi iskolákban.
Végül az ösztöndíjasok Juhász Gergely magyar közösségi diplomatával tekintették át az eddigi munkaszervezési tapasztalatokat, jó gyakorlatokat a közösségi munkában. A találkozó igen hasznosnak bizonyult, és jó hangulatban telt.
Október hónap végén az Ajtósi Dürer Nürnbergi Cserkészcsapat „Államalapítás” csapattábora zajlott Kastlban, a Cserkészparkban négy napon át. A cserkészek tematikus programjaihoz igazítva Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasaként népdalokat tanítottam, népi játékokat játszottunk, illetve táncházat tartottam a lelkes kis, és nagy cserkészeknek.
Alakulóban van a magyar iskolával való kapcsolatfelvétel, a tervezés pedig folyamatos, hiszen hamarosan itt lesz a következő Klubest, jön a Mikulás, készülnek a karácsonyi ajándékok, és mindenki nagyon várja természetesen a Katalin bált is.