Szilveszter a Kossuth Házban

/ Farkas Virág /
farkas.virag képe
Az óévet ezúttal a megújult, megszépült Kossuth Házban búcsúztathatta el a magyar közösség, amely nem jöhetett volna létre a Magyar Ház vezetősége és a sok lelkes önkéntes kitartó és fáradságot nem ismerő munkája nélkül.

Akik velünk tartottak az év utolsó estéjén egy új és szépen felújított bálterembe érkezhettek, amelyben bizonyára mindannyian otthonosan érezhette magát mindenki. Az érkező vendégeket hazai pálinkával és pogácsával kínálták, amely után a vendégek helyet foglalhattak és megkóstolhatták a finom előételt. Ezt követően a Magyar Ház elnöke, Bíró Ágnes, köszöntötte a résztvevőket, beszédében megköszönte mindazok munkáját, akik azon igyekeztek nap mint nap, hogy ez a közösségi hely megújulhasson, és még sokáig otthont adhasson a környéken élő magyar embereknek. Felhívta a figyelmet arra, is, hogy a közösség támogatása nélkül ez nem jöhetett volna létre, és arra biztatott mindenkit, hogy érezzük át, ennek a helynek a fontosságát, legyen a miénk, érezzük magunkénak, unokáink jövőbeli otthonának. Ahhoz, hogy ez létrejöjjön, nekünk, magyaroknak most a jelenben kell tennünk e célok megvalósulásáért.

Az újévi nyitóbeszédet követően a jó hangulatot Major Márta alapozta meg vidám erdélyi rigmusokkal, amely után Vámos Gyuri bácsi székely újévi köszöntője következett, amely nagy sikernek örvendett. Ezután, nemsokára az asztalra kerültek a finomabbnál finomabb falatok, melyek természetesen a magyar gasztronómia ízvilágát képviselték. A gondosan összeállított és magas színvonalú ételek elkészítéséért köszönet a szakácsoknak, Kovács Ibolyának és Lászlónak, akik minden jelentős eseményen évről évre elkápráztatnak bennünket az általuk készített ínycsiklandozó fogásokkal.

Az est folyamán az eltáncolt cipőkért az Evergreen zenekar felelt, változatos magyar nótákat és magyar motívumokban gazdag zenét szolgáltattak a közösség számára. Éjfélkor egy pillanatra megállítottuk az idő kerekét és felállva elénekeltük a magyar, a székely és a kanadai himnuszt egyaránt. Megható volt látni, hogy mennyire erős tud lenni a közösség, ha összefogunk, és teszünk érte! Éjfél után, az újévbe érve pezsgős poharak koccintása hallatszott, körbenézve pedig egymás nyakába boruló embereket láttam. Bizakodom abban, hogy ez a 2020-as évben is így lesz, mint ezen az estén történt, hiszen szeretettel és összetartással lehet erős ez a közösség.

Természetesen a sokak által várt tombolára is sor került, a sorsolásában gyerekek voltak Bíró Ágnes segítői. A szerencsés kis apró kezek sokak arcára varázsoltak mosolyt ezen az estén. A szebbnél szebb ajándékok között volt Csiszér Éva néni és Jenő bácsi fafaragással készült domborműve is, amelyet felajánlottak a közösség javára. A tombola főnyereményét, az újévi malacot, végül Bíró Júlia vihette haza. Az óévet hátrahagyva a vendégsereg a magyar hagyományoknak megfelelően lencselevest, virslit, és debrecenit is fogyaszthatott. 

A szilveszteri terem feldíszítéséért és a hangulatos dekorációért köszönet Muzslai Eleonórának, és azoknak az önkénteseknek, akik lelkesen és vidáman vették ki a részüket akár konyhai, akár felszolgálói munkáról volt szó. Nélkülük ez az esemény nem jöhetett volna létre. Ezúton köszönjük nekik kitartásukat és lelkesedésüket, amely példát mutat a jövőre nézve a helyi magyar közösség számára.