Szép jel, szép csillag, szép napunk támadt!

Betlehemes előadás, még januárban is visszatapsra szerepelt

/ Tifán Sára /
tifan.sara képe
Hatalmas zsongás, készülődés, meglepetés csomagok titkos előkészítése, kedves suttogó szavak, üzenetek, meleg ölelések átadása egymásnak mind-mind szerves részei a karácsonyi hangolódásnak, készülődéseknek. De mire készülünk oly nagy gondoskodással, rohanással, tisztogatással, és szeretettel?
Köszönjük Hamilton! :)Alvó pásztorokkulissza

Hamilton magyar közössége az Úr Jézus Krisztus idén is beteljesülő születésére készült az elmúlt hetekben. Mit is jelent ez? Hogyan valósulhat meg ez, elsősorban fiatalok körében? Valójában meg kell tervezni Jézus megérkezését a saját ünnepünkben, mert ma már nem olyan egyértelmű, hogy a Karácsony erről (is) szól. Elő kell készíteni a helyét otthonainkban, templomainkban, közösségünkben, szíveinkben. „Nyissátok hát kapuitok” szól a betlehemes szöveg a néphez, amikor Szent József, és jegyese az áldott állapotban lévő Mária keresik a szállást. „De senki sincs, ki helyet ád” ez akkoriban is igaz volt, de sajnos manapság is elég gyakori jelenség, hogy nem adunk a kis Jézusnak helyet a szívünkben, gondolatainkban, imáinkban.

Hamilton magyar fiataljai egy pontosan felépített Betlehemes műsor kivitelezésén dolgoztak együtt három héten keresztül. Azért kiemelendő a tervezés része, mert idén egy rendhagyó előadással készültek a fiataljaink, hiszen egy újonnan alakulóban lévő zenecsoport karácsonyi dallamai, és énekei csengték be a templomot, aztán a közösség dísztermének falait, és a nyitott ember szíveit. Azért is rendhagyó a színjáték létrejötte, mert az előző évek előadás szövegeinek az összeválogatásából, azokból kiszedett Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasunk számára legérdekesebb tartott sorainak összeállításából született egy teljesen új szövegkönyv. Három rövid jelenetre bontva, a három próba alkalmaival nőtt időről-időre eggyé a teljes darab.

Húsz szereplő vett részt a színjátékban, az 5 évestől kezdve egészen a 16 évesig, akik mindannyian tagjai a hamiltoni magyar cserkészcsapatok közösségének. Ezen kívül cserkész szülők is részt vettek a rövid jelentek közötti betlehemes dalok lejátszásában, minőségi átadásában a lelkes közönség felé. A tapasztalat azt volt, hogy a gyerekeknek nehéz volt megtanulni ezt a régies magyar nyelvű szöveg válogatást, de a jó az, hogy a célzottan behelyezett rímek segítségükre voltak a tanulás során. Tudjuk azt, hogy évről-évre a szülők mellett, a nagyszülők is bekapcsolódnak a betlehemes játék otthoni tanulós részbe, ami igazán nagy kincs, idén is sokat tett hozzá a darab szépségéhez!

Advent harmadik vasárnapján, karácsonyi ajándékként szánva, egy fél órás szervezett, és színvonalas színjátékkal lepték meg a hamiltoni magyar fiatalok, először a templomba eljövő híveket, majd másodjára, a délutánra szervezett magyar Egyházközségek számára rendezett közös karácsonyi éneklés részvevőinek is. A szülők, a cserkész vezetők munkája, az ösztöndíjasunk koordinálása, de elsősorban minden gyereknek a saját lelkessége, elszántsága, és mosolya hozta létre ezt a hamiltoni magyar kis csodát. Elköszönésként pedig, kívánunk még egyszer mindenkinek Áldott Karácsonyi Ünnepeket.