A Szent László Iskola ünnepe Buenos Aires-ben

/ Dr. Tari Adrienn /
tari.adrienn képe
2018. június 27-én tartották az immár 52 éves Szent László Iskola (Colegio San Ladislao) névadójának ünnepségét. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Dr. Gelényi Csaba argentin nagykövet és családja, az iskola jelenlegi és régi tanárai, vezetőségi tagjai és természetesen a sok-sok szülő, akik kíváncsian várták gyermekük produkcióit.
Szent László Iskola ünnepe argentin  és magyar zászlókSzent László Iskola és Dr. Gelényi Csaba argentin nagykövet úr és az iskola vezetőségeSzent László iskola diákjai az Érik a szőlő című népdalt éneklikSzent László iskola kórusa

A programot Francisco Valentin, az iskola hivatalos képviselője, nyitotta meg majd az argentin és magyar himnusz eléneklése következett. Ezt egy rövid diavetítés követte a diákok Magyarországgal kapcsolatos egész éves munkáiról és a Buenos Aires-i Szépművészeti Múzeum magyar kiállításán tett látogatásukról. A tanulókat az év folyamán fogadta a Buenos Aires-i Magyar Nagykövetség, az erről készített rövidfilm is látható volt. Francisco Redl, a Szent István kör elnöke beszélt az iskola munkájáról és működéséről, a tanárok és diákok magyar kultúra iránti elkötelezettségéről. Ennek példája a gyerekek magyar legendákkal, címerrel kapcsolatos kiállítása, melyet az előadások után megcsodálhatott a közönség. Az iskola legkisebb diákjai bábokkal illusztrálva elénekelték az Esik az eső című népdalt, majd az iskola kórusa több dal mellett a Komáromi kisleánnyal zárta a megemlékezést. Az iskola 1966-os megnyitása óta a diákok és tanárok létszáma a gondos vezetésnek köszönhetően sokszorosára nőtt, a magyar oktatás a Zrínyi Ifjúsági Kör (hétvégi iskola) keretében továbbra is fennmaradt. Nagyon megható volt az argentin kis diákokat látni a magyar címerrel és zászlóval díszített uniformisukban és hallani a hazától ilyen messze a magyar himnuszt és népdalokat felcsendülni olyan diákok ajkán, akiknek már nincs magyar felmenőjük.