Szent Istvánra emlékeztünk

/ Császár Ilma Dóra /
csaszar.ilma.dora képe
Augusztus 20-a, a magyar államalapítás és államalapítónk, I. (Szent) István ünnepe, különösen fontos szerepet játszik a külhoni magyarok életében, ez a chilei magyarok esetében sincs másként.
Aug. 20.

A Chilei Magyar Kulturális Egyesület szervezésében minden évben ünnepélyes koszorúzást tartanak Santiagóban, a Szent Istvánról elnevezett parkban álló magyar emlékműnél. Rendszerint több tucat magyar vesz részt a megemlékezésen, sokszor távolabbi chilei településről is. A koszorúzás után további beszélgetésre és ünneplésre a Nagykövetség biztosít helyet a magyar közösségnek. Idén sajnos az év egyéb eseményeihez hasonlóan, ezt a megemlékezést is az online térben kellett megvalósítani.

A Trianon 100 tapasztalatai arra biztatták a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasait, hogy a dél-amerikai közösségek közösen ünnepeljék meg augusztus 20-át is. Az ösztöndíjasok is külön anyaggal készültek és a helyi közösségek is igyekeztek saját történeteik megosztásával színesíteni a műsort. A megemlékezést a YouTube csatornán lehetett követni, melyen az előre elkészített, megszerkesztett videót tekinthetett meg a több száz érdeklődő, a világ minden tájáról bekapcsolódva. A műsor igyekezett a témát sok szempontból bemutatni. Többek között szó esett István fiához, Imre herceghez intézett intelmeiről, a Szent Jobb legendájáról és fontosságáról. Bemutatásra került néhány magyarországi rendezvény is, mint például a Székesfehérvári Királyi Napok és a Debreceni Virágkarnevál, illetve terítékre került az Ország Tortája és az Ország Kenyere is. A teljes műsor az alábbi linken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=SSo8a9nG0D8&t=1081s