Szent István ünnepe Montevideóban

/ Dudás Dávid /
dudas.david képe
A több hetes szervezést, felkészülést követően augusztus 17-én tartottuk a Magyar Államalapítás ünnepét az uruguayi Magyar Otthonban. A montevideói magyar néptáncegyüttes csoportjai közös műsorral készültek az ünnepre, amelyben széki, bonchidai és magyarpalatkai táncokat láthattunk.

A frissen elkészített koreográfiákat nagy izgalommal várta a táncos közösség, hiszen, nehéz ilyen rövid idő alatt táncanyagokat, koreográfiákat betanulni és prezentálni. A műsor elején felléptek a legapróbbak is, akik gyermekjátékokat és népdalokat mutattak be, a nagyobb gyerekek pedig eszközös és ugróstáncokat táncoltak. Ezt követően egy rövid előadás következett, amelyet Lévainé Dr. Kovács Mariann tartott Szent Istvánról és az államalapításról.

Később a Kis Szivárvány, a Szivárvány, a Tündérkert és a Mákvirág csoportok közös koreográfiáját láthattuk. A táncok folyamatosan, szünet nélkül váltották egymást. Nagyon nagy feladat volt ez a csoportok számára. Egy ilyen koreográfiát nem könnyű előadni, mivel mindenkinek tisztában kell lenni a saját feladatával. Fontos a megfelelő időzítés és a folyamatos koncentráció. A munka, a család és az egyéb teendők mellett a táncosok szívesen áldozták a szabadidőjüket a közös produkcióért.

Előadás után közös vacsorával és mulatsággal zárult az esemény. Ez egy nagyszerű lehetőség a közösségépítésben, hogy van olyan alkalom, ahol a fiatalok és az idősebbek együtt készülhetnek egy ilyen jeles ünnep megünneplésére.