A Széchenyi Magyar Iskola karácsonya New Brunswickban

/ Kovács Viola /
kovacs.viola képe
Idén is megrendezésre került a New Brunswick-i magyar iskola karácsonya, amikor a tanítást és a játszást az ünnepi hangulatban tartott karácsonyi készülődés váltotta fel.
Magyar Iskola karácsonya

Csizmadia Bernadett szervezésében négy állomás tette lehetővé az ünnepre való hangolódást, amik között a gyermekek korcsoportonként váltották egymást. A délelőtti foglalkozás része volt a kézműveskedés, a Luca búza ültetés, a néptánc és az éneklés. A gyermekek negyvenöt percet töltöttek minden foglalkozáson, ahol elkészíthettek egy-egy karácsonyi ajtókopogtatót, mézeskalácsot díszíthettek vagy megtanulhatták az Ó, gyönyörű szép… kezdetű dalt.

Szanyó Gábor, Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas társam és egyben a Széchenyi Magyar Iskola tanára, illetve jómagam, a néptánc foglalkozás megvalósításáért voltunk felelősök. Felcsíki polgári táncok megismertetését tűztük ki célul e napra, amit sikeresen meg is valósítottunk.

A korosztályokat figyelembe véve, a legkisebbekkel az Icike-Picike játékot tanultuk meg, a középső korosztály táncolta a Gólyás táncot, a legidősebbek pedig a legnagyobb kihívással küzdöttek meg, a Zsidós táncot próbálhatták ki. 

Miután mindegyik korcsoport részt vett mind a négy foglalkozáson, a szülők fogadásával, és egy rövid műsorral zárult a délelőtt. A magyar himnuszt követően, a gyermekek elénekelték a tanult dalokat, feldíszítették közösen az iskola karácsonyfáját, majd bemutatták az elsajátított táncokat.

Fergeteges hangulat kerekedett rövid időn belül, amit csak az óvodások tudtak felülmúlni karácsonyi verseikkel és énekükkel. A műsor egy nagy táncházzal záródott, ahol a gyermekek szüleik bevonásával élvezhették az idei év utolsó iskolai eseményét. 

A nap folyamán a gyermekek által készített karácsonyi rajzok és írások is kiállításra kerültek.