Egy nap a szabadságért a Magyar Iskola Cambridge március 15. megemlékezése

/ Varga Eszter /
varga.eszter2023 képe
Az idei évben (2024) a diákok és tanárok, valamint a néptánccsoport a versmondóműhely és a Gerlice citerazenekar közreműködésével emlékeztek meg a forradalom hőseiről a Magyar Iskola Cambridgeben.
Magyar Iskola Cambridge március 15. megemlékezéseMagyar Iskola Cambridge március 15. megemlékezéseMagyar Iskola Cambridge március 15. megemlékezéseMagyar Iskola Cambridge március 15. megemlékezése

Március 15-e kiemelkedő nap az iskolai naptárakban, amikor megünneplik az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulóját.

Az ünnepségen magyar népviseletbe öltözött táncosok és hagyományos citerazene elevenítette fel az 1840-es évek hangulatát. A zenekar olyan népdalokat adott elő, mint a "Jön, jön, jön, jön, jön Kossuth, jön...", "Esik eső karikára..." és a "Huszárgyerek, huszárgyerek...". A diákok által elmondott versek és beszédek az 1848-as ifjúság küzdelmeit elevenítették fel. A versmondó műhely tagjai a magyar Himnuszt adták elő, míg a Nemzeti dal egy újraértelmezett változata is felcsendült az iskola egyik osztálya előadásában. Petőfi Sándor "Föltámadott a tenger" című művét is meghallgathattuk az iskolai közösség egyik tagjának előadásában.

A megemlékezés záró eseményeként koszorúzásra került sor az iskola kopjafájánál, ahol a közösség tiszteletét fejezte ki a forradalom hősei iránt.