A szabadság diadalának 30. évfordulója

Gálavacsora és a Truman-Reagan szabadságérem ünnepélyes átadása a Union Station Aulájában

/ Dr. Miklós Nóra Pálma /
miklos.nora.palma képe
November 8-án rendezte meg a Victims of Communism Memorial Foundation (VOC) éves konferenciáját és estélyét a kommunizmus áldozataira emlékezve.
Triumph of Liberty Gála Washington DC-benTriumph of Liberty Gála Washington DC-benTriumph of Liberty Gála Washington DC-benA berlini fal egy darabja

Az idei év több szempontból is különleges volt. Pontosan 30 éve, 1989 november 9. estéjén omlott le a berlini fal. Reggel ez még elképzelhetetlennek tűnt. Majdnem 30 évig a fal volt a megosztott Európa szimbóluma. A fal állt a kommunista totalitarizmus és a szabad nemzetek között. Leomlása reményt adott az egész világnak, az emberek mindenhol ünnepelhették a szabadság iránti kiolthatatlan vágyat, ami elhozta a kommunizmus összeomlását Európában és Németország történelmi újraegyesítését. 

Ezen a napon emlékeztünk az áldozatokra, ünnepeltük a hősöket, valamint újra elköteleztük magunkat a szabadság megőrzésére és a 21. századi demokráciához. 

A pénteket egy egész napos konferencia nyitotta a Mayflower Hotelben, ahol felszólaltak emberi jogi aktivisták, vezető riporterek, neves professzorok, és a Kommunizmus Áldozatainak Emlékére Alapítvány elnöke, valamint szintén meghívott volt az európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó amerikai államtitkár-helyettes. 

A gálavacsorára már a Union Station-ön került sor. Az ínycsiklandó fogások mellett az impozáns épület egyik díszaulájában is gyönyörködhetett az összegyűlt 300 fő. 

Itt Marion Smith ügyvezető igazgató köszöntötte a vendégeket, majd a Truman-Reagan kitüntetés átadása következett. Idén H.E. Joachim Gauck kapta ezt a megtisztelő címet. 

A vasfüggöny mögött tevékenykedő evangélikus lelkészként Joachim Gauck heti békeimákat vezetett, amelyek segítettek a kommunista rezsim elleni népi ellenállást kiváltani, és végül 1989-ben demonstrációkhoz vezettek. Az Új Fórum ellenzéki mozgalom társalapítójaként, beválasztották Gauckot 1990-ben az első szabad Kelet-Német parlamentbe, ahol megbízták, hogy felügyelje az állambiztonsági minisztérium feloszlatását. 2002 és 2017 között a Német Szövetségi Köztársaság tizenegyedik elnöke volt, megbecsült államfő. 

Az este végén mindenki kapott egy kivételes ajándékot – egy darabot a berlini falból, és ezáltal a történelemből is. Nagy élmény volt ez a különleges est.