Söndörögtünk Chicago-ban

/ Nagy Katalin /
nagy.katalin képe
Szeptemberben elkényeztették a magyarországi népi zenekarok a Chicago-i magyar közösséget. A Salamon-Enyedi Quartet után ugyanis a Söndörgő Együttes is koncertezett a Szeles városban.
söndörgő

 

A  Taste of Hungary Fesztiválon egy igazán kellemes meglepetés ért minket: nem várt vendégek toppantak be Magyarországról az esti nótázás közepette. Ők voltak a  Söndörgő Együttes tagjai. Akik, mint kiderült, épp egy amerikai turnén vesznek részt, így Chicago-ban is adnak koncertet, nem is egyet. 

A hír hallatán kapva kaptunk az alkalmon, hogy egy magyar delegációt is szervezzünk az együttes második, környékbeli performanszára, amire szeptermber 15-én került sor egy külvárosi kocsmában, a FitzGerald's Nigthclub-ban.

 

Hatalmas megdöbbenésünkre - és természetesen nagy örömünkre - tömeg fogadta a magyar zenekart a koncerthelyszínen. A majd' harminc fős magyar társaság mellett rengeteg amerikai, lengyel és szerb jött el a zenei estre, hogy együtt élvezze a balkáni, délszláv és zsidó dallamokat. Fantasztikus hangulatot teremtettek a fiúk, olyannyira, hogy a közönség spontán táncra kerekedett a koncert egyik eufórikus pillanatában. Volt itt lírai dallamáradat, dob-, és tangóharmonika szóló, de még tilinkó és tamburica „párbeszéd” is a színpadon. A közönség hol tátott szájjal csodálkozott, hol a lüktetésre tombolva tapsolt. Még most is beleborzongok, ha visszagondolok arra a fergeteges sokszínűségre. 

Köszönjük ez úton is az élményt minden magyar és nem magyar nevében!

Mielőbb várunk vissza benneteket!