SOMIT Generációk - Téli tábor

/ Bálint Réka /
balint.reka képe
Ösztöndíjasként immár a harmadik SOMIT - táboromon vehettem részt, ez alkalommal Sebestyén Marianna (Malmö, Lund) és Antal József (Göteborg) társaimmal együtt. Mindannyian nagyon vártuk már a Hälleberga tábortanyára való visszatérést. A tábor mostani, aktuális témája a farsangi néphagyományok, népszokások voltak, e köré építettük, szerveztük a programokat a SOMIT vezetőségi tagjaival karöltve.
jelmez farsang somit cowboyelőadás önismeret somitfarsang jelmez somitkrémes étel farsang somit

2019. február 15. és17. között tartottuk meg az év első, nagy népszerűségnek örvendő SOMIT-táborát. A szervezők örömmel nyugtázták, hogy az esemény már hetekkel hamarabb teltházas lett.

Az első, pénteki napon, miután a táborlakók nagy része megérkezett, került sor a tábor megnyitására. A vacsora előtt közös gyertyadíszítés volt terítéken. A gyertyákat mintás szalvétákkal, színes gyöngyökkel és fonalakkal díszíthettük, ki-ki a maga kedve, ízlése szerint. Később, vacsora után ezen alkotások fényénél hallgathatták meg a táborozók a Gyertyaszentelő Boldogasszonyról szóló kiselőadásunkat. Ezt követően a medve időjósló tudományáról beszélgettünk, és erről szóló, magyar irodalmi szösszenetekkel szórakoztattuk a tábor lakóit. Eközben már a nagy teremben össze is állították a hangszórókat, fényeket az esti, táncos mulatsághoz.

A szombati reggeli után az első program a kvíz volt, ahol a táborozók összemérhették tudásukat és új ismereteket is szerezhettek a farsangi népszokásokkal, farsangi ünnepkörrel kapcsolatban. A kvíz kérdéseiből többek között megtudhatták, hogy mit is csinálnak Balaton-felvidéken az asszony-napon, mi az a Vince-vessző, vagy hogy kik is a busók. Nagy népszerűségnek örvendtek a csoportos versengés után következő villámkérdések, ahol a helyes válaszokért fánkot lehetett nyerni.

Rövid szünet után a táborlakók Orcsik Attila vezetésével megismerkedhettek a latin salsa kistestvérével, a Merengue-gel. A bő másfél órás táncolás végére mindenki alaposan kimelegedett és elfáradt, de ugyanakkor büszkén mondhattuk el magunkról, hogy egészen jól megtanultuk ezt a pörgős, szórakoztató táncot. A bőséges és finom ebéd után pihenésképpen egy önismereti előadást hallgathattunk meg “Lehull az álarc – avagy mit várhatunk magunktól és másoktól” címmel szintén Orcsik Attilától.

A pihenősebb programok sorát a Generáció Kávéház zárta, ahol kellemes, gyertyafényes környezetben beszélgethettünk, kávézhattunk és kóstolhattunk különböző teákat.

A szombati napot és egyben az egész téli tábort az esti, táncos, farsangi mulatság koronázta meg, ahol a lelkes táborozók előadással egybekötve mutathatták be jelmezeiket. A felvonulók között láthattunk túró rudit, hippiket, struccot is, de volt, aki kisfiával együtt öltözött be cowboynak. A legjobb jelmezeket ötletesség, előadás és munkaigényesség kategóriákban zsűri díjazta, de közönség is hallathatta a hangját, a közönségdíjat ők adhatták oda az általuk legjobbnak ítéltnek. A mulatság persze itt nem ért véget, ezt követően még hajnalig táncolhattak a táborozók.

Az utolsó nap szokás szerint a búcsú napja volt, délelőtt mindenki elrendezte a szobáját, a közös helyiségeket, majd ebéd után hazament.

Akárcsak a többi SOMIT Generációk tábor, az idei téli tábor is rengeteg élménnyel gazdagította résztvevőit, barátságok szövődtek és mélyültek el. Mindenki feltöltekezve térhetett haza, hiszen ez a hétvége is olyan volt, mintha egy pár napot az itteni, választott családunkkal töltenénk.