SOMIT Családi tábor

Ismét megtelt a Hälleberga

/ Balogh Dávid Attila /
balogh.david.attila képe
2022. szeptember 9-11 között került megrendezésre a SOMIT Családi tábor a Hällebergán. A több mint negyed évszázados múlttal rendelkező SOMIT Generációk célja, hogy összefogja a Svédország különböző területein elő magyarokat, magyar családokat, fiatalokat, a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket.
Älgpark jávorszarvas szafariKézműves foglalkozásKézműves foglalkozásTáncház

A táborban Svédországban élő magyar családok vettek részt az ország különböző városaiból. Közel 70-80 főt vártak a tábor szervezői az előzetes jelentkezés alapján. Kifejezetten gyerekprogramokkal igyekeztek színesíteni a három nap színvonalát. Pénteken a szervezők várták a táborlakókat, majd a tábor megnyitása után egy közös vacsorával zárták az estét.

Szombaton  jávorszarvas szafarira lehetett ellátogatni az Älgparkba. A jávorszarvasok már hozzászoktak az emberekhez, így zöld növényekkel etették az állatokat a gyerekek és a felnőttek egyaránt. A jávorszarvas szafari után a délutáni program kézműves foglalkozás volt, ahol különböző munkadarabokat készíthettek a gyerekek. Üvegfestés, textilfestés, gyöngyfűzés közül lehetett választani, így mindenki megtalálta a számára megfelelő lehetőséget, hogy kreativitását megcsillogtathassa. A kézműves foglalkozás után ösztöndíjasként egy táncházat tartottam a gyerekeknek és a szülőknek. A táncházban polgári táncokat és énekeket tanultunk, valamint Moldva vidékéről különböző körtáncokat sajátítottak el a gyerekek és a szülők, igen magas szinten.

A szombat esti vacsora után egy fergeteges gyerek disco vette kezdetét, ahol a mai zenék mellett a régi idők kultikus és emblematikus dallamai is felcsendültek.

Vasárnap a táborhelyszín rendbetétele és az ebéd elfogyasztása után búcsút vettek egymástól a táborlakók. Mindenki jól érezte magát ebben a három napban, a szervezők hihetetlen munkájának köszönhetően. Csak annyit mondtunk egymásnak a búcsú pillanatában: „A következő táborban találkozunk”!