Sírva vigadunk

Hősök és összetartozás napjai Buenos Airesben

/ Strack Orsolya /
strack.orsolya képe
"Míg Mohácsnál nem csatázott A félholdú büszke tar. Víg volt addig; hajh, azóta Sírva vigad a magyar." Bajza József 1825-ben leírt verssorában olyan igazság rejlik, amit magáénak érezve szállóigeként vett szájára a nép. A Buenos Airesben letelepedett magyarságnak is van oka sírva emlékezni, ereje összetartani és vigadni.
Hősök napjaFellépőkMagyarbődi csárdásNem, nem, soha!

A Magyar Hősök Emléknapját egy 1917-es törvénybe foglalták először. 

Nemzetünk hősi halottjainak kegyeletteljes tiszteletét azokban az években is mindig lerótták a Buenos Aires-i magyarok, amikor a szocialista Magyarország nem ünnepelte.

Május utolsó vasárnapján a Chacarita temetőben ez évben is együtt koszorúzták meg emlékművüket a magyar, olasz és német szervezetek.

Beszédet mondott Redl Erzsébet, a Szent István Kör elnöke és Csernelházi Carmen, Magyarország konzulja.

Ebben az esztendőben az összetartozás napja előestéjén, június 3-án a Regős Táncegyüttes előadását láthatta a magyar közösség a Club Hungaria-ban. 

Címe "Sírva vigad a magyar" volt, zenei- és táncanyaga a trianoni szerződés által leszakított országrészek hagyományából állt össze.

Dramaturgiája, szereplői is az összetartozást hangsúlyozták: az előadáson közreműködött az uruguayi magyar Tündérkert Táncegyüttes, Contreras Natalia Chiléből, valamint Mustafa Nóra Magyarországról.

A műsort követően beszédet mondott Bucsi-Szabó Edit nagykövetünk. Valódi könnyek csillogtak a szemekben és valódi vígasság volt a táncolók szívében. Összetartozunk.