Séta a téli olimpiai helyszíneken

Szarajevó ünnepel

/ Váradi Tünde /
varadi.tunde2023 képe
Szarajevóban már hetek óta több helyszínen is készülődnek, hogy együtt ünnepeljük a sport, a kultúra és a nemzetközi együttműködés jeles pillanatait, amelyeket az olimpia hozott a történelmi városba négy évtizeddel ezelőtt, egészen pontosan 1984. február 7-én.
Az Olimpiai Múzeum épülete SzarajevóbanÜdvözöljük az Olimpia városábanVucskó (Vučko), az olimpia közkedvelt kabalájaHUM logóval ünnepi díszben Szarajevó utcái

Negyven év telt el azóta, hogy a világ szeme előtt kibontakozó sporteseményeknek adott életet a szarajevói téli olimpiai játékok. A 1984-es eseménysorozat nem csupán egy sportesemény volt, hanem egy olyan időszak, amely örökre bevésődött az emlékezetünkbe. Szarajevó varázslatosan hívogató tájai, az elbűvölő kulturális színtér, és a kivételes sportteljesítmények összessége alkotta meg ezt a felejthetetlen élményt, amely emléke még ma is él bennünk. A téli olimpiának ezen a sorsdöntő pontján a világ egyesült a sport, és a békés versengés ünneplésére, emelve ezzel az emberi kitartás, és egység jelképét.

A szarajevói játékok nem csupán múltidéző emlékek, hanem egy időtlen örökség részei, melyek folyamatosan inspirálnak bennünket az egyetemes sport, és barátság jegyében.

Szarajevóban az elmúlt negyven év alatt nagyon sok minden történt, viszont ezekre a szép februári napokra kellemesen gondol vissza mindenki, ahogyan én is. Nekem a legelső találkozásom Szarajevóval pont ekkor volt, gyerekkoromban, amikor apummal a tévé előtt ültem, és együtt néztük a téli olimpiát. Hű, micsoda percek voltak azok, csak ámultam, hogy az emberek sílécekkel a talpukon hogyan repülnek a levegőben! Már akkor megkerestem a Világatlaszban, hol van Szarajevó, de azt nem gondoltam volna, hogy egyszer itt is fogok élni, és a szarajevói magyar közösséget segítem, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasaként.

A HUM Magyar Polgárok Egyesülete is örömmel köszönti a szarajevói téli olimpia 40. évfordulóját, valamint Vučkót, a kisfarkas kabalát. Vučko az olimpiai játékok hivatalos kabalája, és jelképe volt, amely szimbolizálta a sport, a barátság, és a béke eszméjét. Hozzájárult az események szelleméhez, illetve emlékezetességéhez, és most 40 év után, büszkén üdvözöljük őt is, mint az olimpiai történelem elengedhetetlen részét. Népszerűsége azóta is töretlen, lépten-nyomon ránk mosolyog az óvárosban, visszaköszön mindenhonnan. Amikor ellátogattok a fővárosba, egy vucskós hűtőmágnest biztosan hazavisztek majd magatokkal.

A HUM Magyar Polgárok Egyesülete egy fergeteges farsanggal fog ünnepli a hétvégén, és ki tudja, lehet, valaki éppen Vučko-jelmezben ropja majd a táncot.