Segítő kötelék! November 4-i megemlékezés Jánossomorja-Andaunál

/ Miklós Tünde /
miklos.tunde képe
2016. november 4-én közös megemlékezést tartott Magyarország bécsi nagykövetsége, az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége, az „Europa’’-Club, a Balassi Bálint Művelődési Ház és Jánossomorja Város Önkormányzata Jánossomorja-Andaunál.
Emlékezés a megtorlás elől menekülő, üldözött hősökre és az önzetlen segítséget nyújtókra.Emlékezés a megtorlás elől menekülő, üldözött hősökre és az önzetlen segítséget nyújtókra.Emlékezés a megtorlás elől menekülő, üldözött hősökre és az önzetlen segítséget nyújtókra.Emlékezés a megtorlás elől menekülő, üldözött hősökre és az önzetlen segítséget nyújtókra.

Az egész napos program során több helyszínen emlékeztek az egybegyűltek a megtorlás elől menekülő, üldözött hősökre és az önzetlen segítségnyújtókra. A program helyszínére Bécsből külön busz is indult, melyet az „Europa”-Club szervezett, megkönnyítve az odajutást az érdeklődőknek. Az ünnepi megemlékezés délelőtt 11 órakor Jánosomorján, az ’56-os emlék-korpjafa koszorúzásával vette kezdetét, ahol köszöntőt mondott Lőrincz György, Jánossomorja polgármestere, majd a helyi Moson-Szél Kulturális Egyesület ’56-ról szóló dalokat, gondolatokat adott elő, valamint színpadra lépett Weber Irene operaénekes, és Nagy Domokos (az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesületének volt tanítványa), aki Szentkúti Ferenc: Hősköltemény egy pesti srácról című versét szavalta el. A bécsi ’56-os emigrációt összefogó „Europa”- Klub is részt vett az ünnepi műsorban.

Ezt követően dr. Perényi János, Magyarország bécsi nagykövete mondta el ünnepi beszédét, melyben kiemelte az osztrákok önzetlen segítségét, amelyet a menekülő magyaroknak nyújtottak ’56 őszétől 1957 tavaszáig, a határzárásig.

A megemlékezők a koszorúzást követően Andau felé indultak. A konvojban egy korabeli Csepel teherautó is volt, amelynek platóján úgy utaztak néhányan, mint egykor a menekülők. A menet élén egy utcai harcokban megrongyolódott, fakó magyar zászló lengett a novemberi szélben. A határig tartó úton a Búzavirág Népdalkör tagjai énekeltek.

A határnál megálltak a járművek, és a megemlékezők gyalogosan keltek át a valamikori határsávon. Az andaui oldalon fúvószenekar és forró tea fogadta az érkezőket. Az ’56-os emlékbizottság által támogatott Segítő kötelék programsorozat fő megemlékezése volt ez a rendezvény.

Az Andaui megemlékezésen részt vett Balog Zoltán miniszter, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője valamint Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja. A megemlékezők között volt több ’56-os menekült, közöttük Radda István, az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztalának elnöke, aki beszédében hálásan köszönte meg ismét az osztrákok által nyújtott segítséget.

Osztrák oldalról megtisztelte jelenlétével a megemlékezést Heinz Fischer, az Osztrák Szövetségi Köztársaság volt elnöke, Christian Kern, Ausztria szövetségi kancellárja, Hans Péter Doskozil, az Osztrák Köztársaság honvédelmi minisztere és Hans Niessl, burgenlandi tartományi főnök.

A program végeztével a Bécsbe tartó buszon folytatódtak a megkezdett beszélgetések, és az emlékezés az ’56-os menekültekre, hősökre.