Sechseläuten gyermekfelvonulás Zürichben

/ Ferkó Zoltán /
ferko.zoltan képe
Az első látásra nehezen kiolvasható és még nehezebben kiejthető nevű tavaszköszöntő ünnepség jellegzetes svájci, de még inkább zürichi esemény.
Indulás előtti izgalomA feldíszített magyar lovas kocsiA mieinkÉg a Böög

A svájci német, a schwiizerdütsch zürichi nyelvjárásában Sächsilüüte-nek hívják, közel fél évezredes hagyománya van, szorosan kapcsolódik az órához és a munkához. Az Európa-szerte ismert télbúcsúztató népszokások sorába illeszkedik, akárcsak a mohácsi busójárás vagy az erdélyi Szentágotán évről évre megtartott szász Urzeln. Eredete a 16. század elejére vezethető vissza. 1525. március 11-én a zürichi céhek tagjaiból álló városi tanács úgy határozott, hogy a tavasz beköszöntével egyre hosszabbodó nappalokat jobban ki kell használni, ezért a munkaidő vége a téli hónapokban szokásos délután öt óra helyett egy órával később, este hat órakor lesz. Így a tavaszi napéjegyenlőséget követő első hétfőn a Grossmünster harangja ettől fogva már nem ötkor, hanem hat órakor jelezte a munka végét. Az este hat órai harangozás, németül „das Läuten um sechs” adta a Sechseläuten nevét, amely a mai napig megmaradt. Zürich város tanácsának közel ötszáz évvel ezelőtt hozott határozatában az idők során mindössze annyi változás történt, hogy ma már nem a tavaszi napéjegyenlőség utáni első hétfőn, hanem április harmadik hétfőjén tartják az ünnepet. Ha ez a nagyhétre esik, akkor április második hétfőjén.

Így volt ez idén is. Április 8-án délután az egykori kézműves ipartestületek és Zürich egy-egy városrészét képviselő céhek tagjai, összesen mintegy 3500-an, hagyományos viseletbe öltözve, több mint 300 lovas, 50 lovas kocsi és 30 zenekar kíséretében végigmasíroztak Zürich történelmi belvárosán. A helyszínen több tízezer néző által megcsodált színes menet végállomása a tavaszköszöntő népszokásról elnevezett Sechseläutenplatz volt. Itt pontban este hat órakor meggyújtották a hatalmas máglyát, amelyet a telet jelképező, vászonból és szalmából készített hóember, Böög alá raktak. A nyilvános égetés akkor érkezett a leglátványosabb részhez, amikor a lángok elérték Böög tűzijátékokkal kitömött fejét. A hagyomány szerint ez minél előbb bekövetkezik, annál forróbb lesz a nyár. Idén a máglya lángra lobbanásától az első durranásig 17 perc telt el, ami nem jövendöl kimondottan jó nyarat.

A hétfői Sechseläuten ünnepség szerves része az előtte való vasárnap rendezett gyermekfelvonulás, amelyen 5-15 éves korú gyerekek vesznek részt Zürichből és környékéről. Idén is körülbelül háromezer, népviseletbe vagy korabeli ruhába öltözött gyermek menetelt végig a felvonulás 5-6 kilométer hosszú belvárosi útvonalán. A kiváló hangulatról számos gyermek- és ifjúsági zenekar gondoskodott.

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan idén is szép számú magyar résztvevővel zajlott a gyermekfelvonulás. Több mint harminc gyerek képviselte népviseletbe öltözve a magyarságot Zürichben, ahol a világ 196 országából élnek emberek és a város lakóinak egynegyede nem Svájcban született. A több kilométer hosszú menetoszlopban Koszovó és Görögország között helyet kapott csapatunk „Magyarország – Ungarn” feliratú transzparenssel, valamint a magyar és a székely lobogóval az élén érezhetően kivívta az út teljes hosszában tömött sorokban álló nézők lelkesedését. A cseppet sem megilletődött gyerekek végig integettek a közönségnek, magyar és székely papír zászlókat lobogtattak. Csoportunkat egy előző nap virágokkal, fenyőágakkal és magyar zászlóval közösen feldíszített lovas kocsi zárta, amelyről a legkisebbek édességet szórtak a közönségnek. A Sechseläuten gyermekfelvonulás kiváló alkalom, hogy a Svájcban élő népcsoportok megmutassák magukat a nagyközönségnek. Egyszersmind olyan életre szóló élmény a gyerekeknek, ami tovább erősíti bennük a magyar nemzethez való tartozás érzését.

 

Forrás: zuerich.com, sechselaeuten.ch

Képek: saját fotók és zuerich.com