„Sárga bögre, görbe bögre” Travnik város Kulturális Központjában

Bosznia - Hercegovinában tarolt a magyar nyelvtörő

/ Váradi Tünde /
varadi.tunde képe
A Szarajevói Magyar Nagykövetség felkérésére, mint a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa részt vehettem az Európai Nyelvek Napján, melyen együtt mutattunk be néhány csodát a magyar nyelvről és a magyar kultúráról. A rendezvényre az itt élő általános és középiskolások látogattak el, a magyar standnál pedig teljes siker volt a sárga bögrés magyar nyelvtörő.
Diákok körébenA magyar asztal házigazdái: Tünde és AnitaA diákok körében

2001 óta kerül sor minden év szeptember 26. napján az Európa Tanács kezdeményezésére az Európai Unióval közösen karöltve az Európai Nyelvek Napjára. Ez a nap megünneplése remek alkalom arra, hogy rámutassunk a nyelvtanulás fontosságára, de egyben kiváló lehetőség az európai nyelvi örökség, így a magyar nyelv népszerűsítésére is.

A rendezvénynek összesen tíz kiemelt résztvevője volt: a Bosznia‒Hercegovinai Francia Intézet, az Osztrák Intézet, a Bosznia‒Hercegovinai Goethe Intézet, az EU Információs Központ; ezenkívül Franciaország, Spanyolország, Csehország, Olaszország, Szlovénia és  Magyarország Szarajevói Nagykövetsége.

A kiállított asztalunknál, ahol Márton Anita Diána, kulturális ügyekért felelős beosztott diplomatával dolgoztam, helyet kapott három híres magyar feltaláló arcképe (Bíró László, Szentgyörgyi Albert és Rubik Ernő), a magyar képes ábécé, szókártyák, a „Sárga bögre, görbe bögre” nyelvtörő, különböző kiadványok Magyarországról illetve néhány hímzett kis asztalterítő.

Mit tudsz a golyóstollról, a C-vitaminról és a Rubik kockáról ? - ez volt a belépő kérdés, mellyel igazán sikerült felkelteni a kultúrházba kilátogatott általános- és középiskolás diákok érdeklődését. Nem volt nehéz motiválni őket arra, hogy bevezessünk mindenkit a magyar nyelv varázslatos világába. A magyar ÁBC-re is sorra rácsodálkoztak, hogy mennyi betű sorakozik fel egymás után. 

A szókártyákból kihúzott lapon található magyar szó kiejtésénél ugyan voltak gondok, sőt a sárga bögre, görbe bögrénél is, de szórakozva tanultunk együtt és a kihívásnak tűnő nyelvtörőt kis gyakorlás után és nevetés mellett, végül sikerült kimondani. Célunkat elértük, és elégedettek vagyunk a hozzánk odalátogató fiatalok érdeklődésével a magyar nyelv iránt.