Santiago de Chile: Történelmi és zenei előadás II. Rákóczi Ferenc tiszteletére

/ Dr. Haskó János /
hasko.janos képe
A Chilei Magyar Kulturális Egyesület és Magyarország Santiago de Chile-i Nagykövetsége a II. Rákóczi Ferenc emlékév alkalmából közösen rendezett történelmi és zenei előadással tisztelgett a fejedelem és a szabadságharc emléke előtt. Az eseményt 2019. július 30-án tartották meg a magyar nagykövetségen.
Zenei próba a Rákóczi megemlékezésreRákóczi megemlékezés Santiagoban

Tar Krisztina és Haskó János KCSP ösztöndíjasok vetítéssel egybekötött magyar és spanyol kétnyelvű előadást tartottak a középkori és kora újkori magyar történelemről. A történelmi korok képekkel illusztrált bemutatása mellett Haskó János és Elvis Salazar (aki a magyar kultúra chilei rajongója, egy igen muzikális fiatalember) kobozzal, népi furulyákkal és gitárral kísért magyar népdalokat és népzenét adtak elő. Az előadás elején a pusztai népek kultúrája és a korhoz kapcsolódó régi stílusú magyar zenei hagyaték került bemutatásra. Ekkor négy- és ötfokú zoborvidéki és moldvai dalok hangoztak el. Ezt követően Magyarország középkori történelméről és a kor európai zenei hatásairól volt szó. Ebben a részben a moldvai népzene középkori és reneszánsz gyökerei lettek bemutatva. Ezután elértünk a hódoltság korához, a végvári vitézekhez, Balassi verseihez és dalaihoz. A Rákóczi család, II. Rákóczi Ferenc valamit a szabadságharc előzményeinek és történéseinek bemutatásával jutottunk a kuruckorhoz és a kuruc zenéhez.

A hallgatóság nagy érdeklődéssel fogadta az előadást. A helyi magyarság tagjainak egy része jól ismeri a magyar történelmet, emellett többen is jelezték, hogy örültek, amiért egy átfogó képet kaphattak hazánk históriájáról. A történelmi ismeretterjesztés fontosságát az a példa is mutatja, hogy az előadás meghallgatása előtt, saját elmondásuk alapján, néhányan abban a tévhitben voltak, hogy az Osztrák-Magyar monarchia megalakulása a két ország régi, baráti viszonyán alapult.

Az előadást követően a nagykövetség magyar borokkal vendégelte meg a mintegy negyven fős hallgatóságot.