Salzburgi néptánccsoport

Dunán túl, de még egy kicsit annál is messzebb...

/ Korényi Vendel /
korenyi.vendel képe
A Magyar kultúra csodája és közösség építési ereje elér mindenhova a világban, még Salzburg városba is, ahol egy maréknyi magyar boldogan vállalja és ápolja a magyar népi hagyományokat!
Néptáncosok a társas estePróbaPróbaSalzburgi vásárban

A Salzburgi Magyar Néptáncegyüttes 2023. szeptemberében Salzburgban alakult meg, csatlakozva a határon túli magyar kulturális paletta színe-javához. Az együttes elsődleges célja természetesen a magyar néptánc megismertetése és tanítása nem csupán a külhoni magyarokkal, de külföldiekkel is. Másodlagos küldetéseként a Salzburg tartomány és környékén élő magyarok összefogását, közösséggé építését tűzte ki célul a csoport.

A szervezők a résztvevőket először széki táncokkal kezdték el a magyar néptánc világába bevezetni. Majd miután hétről hétre nagyobb érdeklődésre tett szert az együttes, a polgári néptáncokkal és mezőségi táncokkal is el kezdtek foglalkozni. Óráikon nem csupán magyar néptánc oktatás zajlik: olykor élőhangszeres kísérettel népi énekeket, dalokat tanulnak a jelenlévők. Indulása óta lendületes fejlődésen ment keresztül a néptánccsoport. Folyamatosan bővülő létszámát nem csak külhoni magyarok, de osztrák és spanyol származású tagok is alkotják.

A különböző fajta magyar néptáncokra való érdeklődést és a csoport lelkesedését jól mutatja, hogy a Salzburgi Magyar Néptáncegyüttes már több környékbeli és magyarországi táncháztalálkozón is részt vett. Decemberben Münchenbe látogattak el, januárban Innsbruckba, márciusban pedig a XI. Müncheni Táncháztalálkozóra jutottak el. Áprilisban Budapesten a 63. Országos Táncháztalálkozón tanultak új táncokat, ismertek meg más anyaországi és külhoni tánccsoportokat, illetve hajnalig ropták a táncot. Szerepelnek a Hagyományok Háza által szervezett világi táncház 2024-es videóban és felvették a kapcsolatot a felső-ausztriai és grazi néptánc csoportokkal is. Velük közös próbák illetve táncházak már szervezés alatt állnak.

A Salzburgi Magyar Néptáncegyüttes további távlati tervei közt szerepel gyermek néptánccsoport indítása, amelynek célja a fiatalabb nemzedék bevonása és a hagyományok átadása lenne. Továbbá örömmel szerveznének saját táncházat, ahol a környékbeli és szülőföldi néptánc csoportokat, illetve az érdeklődő közönséget láthatnák vendégül. Mindaddig lelkesen készül az együttes az első nyilvános fellépésére, melyre idén októberben fog sor kerülni és hatalmas örömmel, lelkesedéssel tesznek eleget a felkérésnek.

A Salzburgi Magyar Néptáncegyüttes egy olyan csodálatos, csupa szív közösség, amelyben minden tag fontos és értékes. Az együttes erős összetartozása nemcsak a néptánc órákon jelentős. A próbákon túl, a magánéletben is sok programon közösen vesznek részt a tagok és családjaik, úgy, mint társasjátékesteken, karaoke-esteken, vagy a SalzUng által szervezett quiz-esteken, könyvklubbon és rendezvényeken. Jó időben közös kirándulásokkal és bicajtúrákkal, bowlingozással töltik idejüket.

Öröm látni, hogy egy ilyen értékteremtő közösség bontakozik ki a Salzburgban élő magyarok között. Minden érdeklődőt, akár tud néptáncolni, akár nem, várnak sok szeretettel ebbe az összetartó, inspiráló társaságba.