Robog a karanténvonat

/ Tóth András /
toth.andras képe
Az idő a járványhelyzet ellenére sem állt meg. Ünnepeinket a megszokott időben hozta közénk az évkerék forgása. Igaz, hogy nem találkozhattunk személyesen, de hogy hagyományainkat így is megélhessük, ahhoz ragaszkodtunk. Hála Istennek a kreatív ötletekből pedig nincsen hiány itt, a buenos airesi magyar közösségekben sem.
ViseletnapHúsvéti tojás

 

Húsvét előtt, április 9-én a szorgalmas lányok közösen készítettek hímestojást, hagyományos magyar díszítő motívumokkal és technikákkal, videó konferencián keresztül, ellesve egymástól a harisnyák, a viasz, a hagymahéj, a lilakáposzta, valamint a „Dél-Amerika kávéjának”, a mate teának alternatív felhasználási lehetőségeit. Reméljük, ezek a szépséges tojások mihamarabb elérik rendeltetésük célját, és boldog ölelések közt átadatnak azoknak, akiknek szánták őket: a kolónia szép szál és igen derék fiainak; akik e fizetségért járó munka felét már tisztességesen le is rótták a lányoknak írt jobbnál jobb karantén-locsolóversekkel. A szerzeményekben szinte minden alkalommal megjelent a hőn áhított személyes találkozás, valamint utalás a „munka” második felének elvégzésére, amint ezt a körülmények megengedik. A versírásból több lány is kivette a részét, a közös internetes találkozón pedig sok nevetést okoztak a szellemes rigmusok.

 

Április 24-én volt a magyar népviselet napja. Ez alkalomból rengeteg kép érkezett hozzánk eleget téve az „Egy nap népviseletben” felhívásnak. Minden korosztályból és közösségből kaptunk fényképeket az itt lakó magyaroktól. Igazán szívet melengető összeállítást készíthettünk belőle. Kicsik és nagyok, fiatalok és idősek, akár egész családok viselték büszkén és boldog mosollyal azokat a ruhákat, melyek nemzetük hagyományaihoz kötik őket.

 

Április 25-én pedig egy nagyon örömteli és jelentős esemény történt: a Zrínyi Ifjúsági Kör – melynek több mint 60 éve feladata a fiatal magyarok nyelvoktatása, a magyar történelem és kultúra megismertetése – megtartotta működésének történetében talán az első online tanítási napját. A lelkes tanári gárda hősiesen vetette bele magát az online térben való eligazodás útvesztőibe. Azzal a nemes céllal, hogy a nemzeti öntudat megmaradásához szükséges magyar alapműveltséget tovább plántálja azon családok fiataljaiban, akik továbbra is értéknek érzik és fontosnak tartják nemzeti identitásukat, és nem utolsó sorban hajlandóak is ezért erőfeszítéseket tenni.

A karanténhelyzet mielőbbi megszűnésében bízva továbbra is örömmel és lelkesen folytatjuk munkánkat a buenos airesi magyarok között. Sok erőt és kitartást kívánunk mindenkinek!