Rendhagyó március 15. Stockholmban

/ Szalóki Petra /
szaloki.petra képe
Az elmúlt hetekben mindannyiunkat mint egy forgószél, kapott fel és ragadott magával sok-sok körülmény, amit a koronavírus világjárvánnyá válása okozott, de azt gondolom, hogy fontos, hogy visszanézve is értékeljük a közösségek számára is hasznossá vált kreatív megoldásokat, amiket a kényszer szült: így ma a rendhagyó stockholmi március 15-i ünnepségről mesélek nektek. :)
Farkas Wellmann Endre, költő ünnepi beszédet mondDonászy Magda: Március 15.Petőfi Sándor: CsatadalGyors a lovam...

Stockholmban, ahogy talán sok más nagyvárosban is éppen a március 15-i hétvégét megelőzően érték el a járványügyi megelőző intézkedések azt a szintet, hogy a hatóságok jobbnak látták korlátozni a gyülekezési lehetőséget.

A stockholmi Magyar Ház vezetősége is felelős döntést hozott és így az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére tervezett összejövetelt a hagyományos értelemben véve sajnos nem tudtuk megtartani. Ennek ellenére rögtön működésbe lépett a fejünkben egyfajta vészforgatókönyv, annak érdekében, hogy ha nem is emlékezhetünk a szabadságharc hőseire közösen a Magyar Házban, a stockholmi magyarok legalább otthonaikban felidézhessék a forradalmi hangulatot, történéseket.

Megkértük meghívott előadónkat, Farkas Wellmann Endre, költőt, hogy mondja el ünnepi szónoklatát, amelyet a stockholmi Magyar Ház oldalán élőben is követhettek az érdeklődők. Ezt követően az UHU (Stockhomi Magyar Családi Kör) foglalkozásain és a magyar nyelvi oktatáson részt vevő gyermekek műsorából osztottunk meg részleteket az érdeklődőkkel szintén online. Az elmaradt megemlékezésre régóta készültünk már sok-sok gyermekkel közösen, akik lelkesen tanulták a mondókákat, dalokat, verseket. Annak ellenére, hogy közönség előtt nem mutathatták be, mit tanultak, sokan közülük otthon, családjuk körében adták elő verseiket és néhányan ezt videó formájában is megosztották az érdeklődőkkel, aminek igencsak szívélyes fogadtatása volt.

Reméljük, hogy az előadónk és a gyerekek közreműködésével sikerült megidéznünk a hangulatot, és mindenki méltóképpen emlékezhetett meg az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról.